Nana Fata Orlović, heroina iz Konjević Polja, danas slavi 79. rođendan. Ove godine, kao i prethodnih godina, rođendan je proslavila u krugu svoje porodice, tj. djece i unučadi, ali i prijatelja.

Podsjetimo da je naša heroina nekoliko dana primljena u Univerzitetski klinički centar Tuzla zbog povrede ruke. Kako je za medije potvrdila njena kćerka Hurija Karić, nana Fata imala je vrtoglavicu, što je dovelo do pada. Ljekari su ustanovili da je slomila prst i zbog toga na lijevoj ruci nosi gips. Ipak, rođendan je uspjela dočekati kući.

Nana Fata Orlović je simbol borbe za ljudska prava. Naime, nakon dugogodišnje borbe i ustrajnosti da se objekat nelegalno izgrađene pravoslavne crkve ukloni iz njenog dvorištva, kao i nasrtaja bosanskih Srba i njihovih političara, dočekala je pravdu i osvojila svoju bitku. Na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava, koja je donesena 1. oktobra 2019. godine, nelegalno izgrađena crkva u dvorištu Fate Orlović porušena je 5. juna 2021. godine.

Rođena je u tradicionalnoj bošnjačkoj porodici, od oca Šabana i majke Zlatke Husejnović u istočnom bh. zaseoku Hrnčići na periferiji Bratunca. Udala se za Šaćira Orlovića, s kojim je dobila sedmero djece, od kojih su kćeri Fatima, Zlatka i Senija, a sin Šaban.

Prije agresije na našu državu, nana Fata je imala četiri kuće i četiri štale. Zajedno s više Bošnjaka koji su živjeli u planinskim selima u dolini Drine, ona je etnički protjerana iz sela od srpske vojne agresije tokom rata. Njen muž Šaćir i između 22–28 ostalih članova porodice ubijeni su, te su ona i njeno sedmero djece postali izbjeglice.

Kada se vratila u Konjević Polje 2000. godine, našla je svoju kuću potpuno srušenu od Srba, a Srpsku pravoslavnu crkvu napravljenu na njenoj zemlji. Crkva je sagrađena u ljeto 1996. godine, po završetku rata. Nana Fata Orlović se borila uporno da bi izbacila crkvu iz dvorišta, bez obzira na birokratski otpor i tjelesno zastrašivanje. Bila je pretučena u nekoliko navrata. Kada se žalila vlastima, episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda ju je optužio da širi nacionalnu mržnju.