Zbog ruske agresije na Ukrajinu, osim glavnih energenata (struja, plin, gorivo...) koji već poskupljuju posljednjih dana, cijene mnogih namirnica iz potrošačke korpe takođe počinju rasti​.

Najviše će narednih dana rasti cijene proizvoda od žitarica, jer velika većina žitarica koje dolaze u Evoipu stiže iz Ukrajine. To utiče na rast cijena namirnica te hrane za životinje što utiče na ishranu i uzgoj stoke.

Iako se posljedice rata još nisu počele jače osjećati i nema nestašice, brzo će poskupjeti, izvjesno je, žito, meso, mlijeko, jaja i kruh.

Također će poskupjeti suncokretovo ulje i svi njegovi derivati. Slično kao i žitarice, Ukrajina je glavni evropski dobavljač ovog proizvoda, pa bi zbog toga mogle poskupjeti i tjestenina, majoneza, poslastice....

Drugim riječima, sa žitaricama i suncokretovim uljem, najosnovnijim proizvodima u potrošačkoj korpi  i sankcijama Rusiji koje utiču na energente, cijena korpe nastavit će se povećavati. Dodatni trošak biće I dalje benzin, struja i plin, što će na prave muke staviti domaćinstva I najugroženije kategorije stanovništva.