Federalna uprava za inspekcijske poslove intervenirala je sinoć nakon što je Općina Centar, bez ikakvih dozvola, započela realizaciju projekta izgradnje "trga" ispred zgrade preduzeća Sarajevo - šume na Skenderiji.

Iako Općina nema dozvolu Federalnog ministarstva prostornog uređenja niti Komisije za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine, izvođači su sinoć oko 18 sati izašli na teren i započeli radove.

Kako se vidi na tabli obavještenja, izvođač radova je firma Dinalsa d.o.o., nadzor vrši Energoinvest d.d., a investitor je Općina Centar. Kao predviđeni rok za završetak radova naveden je oktobar 2022. godine.

Odmah po saznanju o ovim aktivnostima, federalni inspektor izašao je na mjesto događaja i ogradio žutom trakom gradilište, te će dalji radovi biti zabranjeni.

“Moram da pohvalim Federalnu inspekciju koja je nakon samo dva sata od moje prijave i reakcije zatvorila tek otvoreno nelegalno gradilište i obustavila radove bez dozvole u samom centru glavnog grada u okviru nacionalnog spomenika Historijskog urbanog krajolika Sarajevo.

Ko je odgovoran za radove bez dozvole to ćemo u narednom periodu ustanoviti i obavijestiti javnost te svakako zahtjevati od odgovornih da snose posljedice.

Bitno je uspostaviti red, a to sigurno hoćemo svejedno koja politička opcija ili čiji pojedinac ga remetio”, napisao je u svojoj Facebook objavi Faruk Kapidžić član Komisije za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine.

Faktor podsjeća da se prije mjesec povela rasprava o ovom projektu nakon što je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednika NiP-a Elmedin Konaković, podijelivši zaključak Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kojim se daje negativno mišljenje na predloženo uređenje "trga" ispred objekta Sarajevo-šume, optužio SDA da je glavni grad BiH isporučila u ruke SNSD-a i HDZ-a, te prozvao i člana Komisije Faruka Kapidžića.

“ Kao da ovom gradu nije dosta bespravnih zgrada poput one kod Drvenije, one na Markalama, desetina objekata na Bjelašnici, vila i restorana u prvoj, terminala nafte i hotela u drugoj i trećoj vodozaštitnoj zoni, stambene zgrade u zoni sporta i rekreacije kod stadiona Grbavica... sada se krenulo i sa pješačkim ostrvom kod Alipašine džamije. Gradeći bez odobrenja i dozvola na ovaj način ruši se država što je izgleda i cilj ili su planeri i graditelji toliko bahati da ih je baš briga za legalne procedure. Niti za jedno od gore nabrojanih objekata ne postoji legalna dozvola, a ako je i izdata, izdali su je i učestvovali u kriminalu i mjenjanju planova proteklih 15 godina, kadrovi i službenici iz SDA, SDP, SBB, SBiH i sada iz NiP i NS. Dakle, svi koji su se i očešali o vlast u KS i Sarajevskim opštinama, a dijelom i u institucijama koje su na Federalnom nivou, učestvovali su u realizaciji bogaćenja pojedinih investitora i moćnika, nauštrb zajedničkih prostora kojih više gotovo ni nemamo. Pri tome, ne shvataju da se na taj način ruši država te će zbog toga i odgovarati.

Ovo pješačko ostrvo izgleda beznačajno u obuhvatu Grada, ali u datom trenutku i u budućnosti će možda biti prekretnica postojanja i djelovanja državnih institucija u ovoj oblasti i postati načinom postupanja u drugim, složenijim širim obuhvatima. Zato ćemo sve uraditi da ove radove zaustavimo i da se počinioci kazne u skladu sa odredbama Zakona koji su na snazi.

Otvaranje gradilišta bez dozvole u petak u 18 sati, rade samo oni koji pretpostavljaju da u to vrijeme ne rade inspekcijski organi. I opet su se prevarili.

Svi koji su uključeni u ovaj kriminal odgovarat će.

Ovim putem obaviještavam kao član Državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, sve inspekcijske organe na svim nivoima kao i kantonalnu i federalnu upravu policije i sve novinare i portale. Svakako će biti i zvanično obaviješteni od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BIH.

Ko god ne zaustavi ovo, a ima zakonsku obavezu, smatraću ga odgovornim i saučesnikom i tražiću da odgovara”, napisao je jučer Kapidžić.

(Izvor: Faktor)