"Rusija je donijela svjesnu odluku da proširi vojni rat protiv Ukrajine kao žitni rat na mnoge zemlje svijeta, posebno Afriku", rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u subotu nakon sastanka u Weissenhausu sa svojim kolegama iz G-7. To prijeti "brutalnom glađu", rekla je, govoreći o blokadi izvoza ukrajinskih žitarica kao "vrlo namjernom instrumentu u hibridnom ratu" kojim Rusija želi "oslabiti međunarodnu koheziju".

Ministri poljoprivrede G-7 takođe su kritizirali odluku Indije, drugog najvećeg svjetskog proizvođača, da zabrani izvoz pšenice. Prema riječima domaćina skupa, njemačkog ministra Cema Özdemira, zemlje G-7 zalažu se za otvorena tržišta i spremne su u budućnosti pomnije kontrolirati proizvodnju i cijene hrane ali su protiv krize hrane koja vodi do nacionalizacije osnovnih prehrambenih proizvoda.

Özdemir, član stranke Zelenih, kritizirao je indijsku zabranu, podsjećajući da "svi imamo odgovornost prema ostatku svijeta, posebno prema velikim zemljama izvoznicima".

Ministri poljoprivrede smatraju da je situacija dovoljno kritična da o tome razgovaraju šefovi država i vlada G-7, izvijestio je Özdemir. Indija će biti pozvana na zakazani samit u Schloss Elmau u Bavarskoj krajem lipnja. U međuvremenu, "tražimo da tržišta ostanu otvorena", inzistirao je Özdemir.

G-7 od sada namjerava pomnije nego prije pratiti proizvodnju i cijene hrane, uključujući i gnojiva. U tu će svrhu ojačati poljoprivredni informacijski sistem grupe G-20 industrijaliziranih zemalja i zemalja u razvoju.

Uz trenutnu zabranu izvoza pšenice, Indija dodatno raspiruje strahove od nadolazeće svjetske gladi uzrokovane ratom u Ukrajini. Indijska vlada objavila je ovu odluku u subotu s ciljem obuzdavanja povećanja cijena u vlastitoj zemlji.

Indija je ove godine planirala prodati rekordnu količinu od oko deset miliona tona pšenice na svjetskom tržištu, ali neuobičajeno rani toplinski val s temperaturama znatno iznad 40 stepeni u zemlji izazvao je zabrinutost zbog neuspjele žetve i zabrana izvoza sada će vjerojatno pogurati cijene na svjetskom tržištu, budući da je ovo smanjenje ponude povezano s nedostajućim tonama pšenice također zbog rata u Ukrajini i posljedičnog nedostatka isporuka iz Crnog mora.

Zabrana bi posebno pogodila najsiromašnije zemlje Azije i Afrike. Indija je garantirala da će postojeći ugovori o opskrbi biti poštivani i da će zemlje koje bi se inače bojale nestašice hrane također biti opskrbljene. No, izvoz dodatnih količina bit će zaustavljen.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, gotovo 25 miliona tona žitarica koje su već požnjevene u Ukrajini zbog rata ne može se izvesti iz zemlje. Takođe, sljedeća berba neće moći ostati na prethodnoj razini. To diže cijene diljem svijeta. Ukrajina isporučuje polovinu žitarica za Svjetski program hrane.