Ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy izjavio je da je primjetno povećanje dolazaka na aerodromima u turističkim regijama Turske koje su bile pogođene šumskim požarima te je dodao da se nada što skorijoj normalizaciji prilika, javlja Anadolija.

Ersoy je posjetio danas Bodrum koji je jedan od bisera turskog turizma.

On je u obraćanju novinarima kazao da se značajno smanjuje broj otkazivanja aranžmana, a da se značajno povećava broj novih rezervacija kako se gase požari u toj turskoj regiji.

“U jeku velikih požara bude otkazivanja aranžmana, ali rezervacije se i dalje primaju. Gašenjem požara je primjetno da se smanjuju otkazivanja i povećava broj rezervacija. Mislimo da će se prilike brzo normalizirati. Počeo je ponovo značajan rast broja dolazaka turista na aerodromima“, kazao je Ersoy.

Podsjetivši kako su ugašeni veliki požari u Antaliji, Marmarisu i Bodrumu, Ersoy je kazao da se očekuje skora uspostave kontrole i na preostalih nekoliko požarišta u turskim priobalnim gradovima.

“Počeli smo ubrzani proces sanacije štete“, kazao je Ersoy i pozvao građane da dođu na ljetovanje u turske turističke destinacije i tako sudjeluju u normalizaciji prilika u tim regijama.