Nakon čak devetnaest godina čekanja, danas počinje Popis stanovništva u Sjevernoj Makedoniji. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku i aktuelne vlasti ove zemlje, nakon izuzetno dugih priprema, ali i problema izazvanih širenjem virusa korona, stvoreni su potrebni uslovi za održavanje ovog izuzetno važnog procesa. 

Osim Makedonaca i Albanaca, kao dva najveća naroda, u ovoj zemlji živi i nekoliko nacionalnih manjina, među kojima i oko 30. 000 Bošnjaka, kojih je zbog različitih prepreka prema zvaničnim podacima sa posljednjeg popisa bilo manje. 

Bošnjačke organizacije u Sjevernoj Makedoniji smatraju da je realno za očekivati da ovaj popis pokaže broj između 25.000 i 30.000 Bošnjaka. Također, pozvali su sve Bošnjake u ovoj zemlji da se izjasne kao Bošnjaci, koji govore bosanski jezik i čija vjera je islam. 

Kada je riječ o aktivnostima vezanim za Popis, potrebno je istaći da određene grupacije vode aktivnu kampanju za odlaganje Popisa, pa je čitav budući proces vezan za Popis stanovništva izuzetno neizvjestan. 

Ukoliko sve protekne prema planiranom rasporedu, cjelokupne aktivnosti trebale bi biti realizirane do 30. septembra nakon čega će biti, nakon skoro dvadeset godina, poznati mnogi statistički podaci vezani za stanovnike Sjeverne Makedonije.