Nije ni Mostar najgori. Nakon petnaest godina određen je datum za palestinske predsjedničke i opće izbore. Palestinski predsjednik Mahmoud Abas poznatiji kao Abu Mazen najavio je da će se opći izbori održati 22. maja, dok će 31. jula na red doći predsjedanje Palestinskom nacionalnom vlašću (PNA). Ovo je važan, pa čak i ogroman korak, iako ne garantira da će put do birališta biti zaista i otvoren. Pogotovo uzimajući u obzir iskustvo i unutarnje palestinske lomove posljednjih godina.

Treba imati na umu da je Abu Mazen izabran za palestinskog predsjednika na izborima održanim 9. januara 2005., čime je razriješen Yaser Arafat, koji je umro 2004. godine. Godinu kasnije, 25. januara 2006., Hamas je, na iznenađenje svih, dobio većinu na parlamentarnim izborima.

Al Fatah, na čelu s Abu Mazenom, vladao je na Zapadnoj obali, dok je Hamas kontrolirao pojas Gaze od 2007. Dvije godine ranije, Izrael se povukao iz ove vrlo siromašne palestinske enklave. Ujedinjeni ponovno kao rezultat zajedničkog odbijanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i četiri arapske zemlje (Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Sudan i Maroko), Hamas i Fatah ponovno su aktivirali svoj dijalog za unutarnje pomirenje iz čega je proizišao dogovoro održavanju prvih izbora u petnaest godina.

"Posljednjih smo mjeseci radili na rješavanju svih prepreka i uspjeli doći do današnjeg dana", izjavili su iz Hamasa, tražeći da "glasači mogu svoju volju izraziti bez ograničenja i pritiska uz potpunu pravdu i transparentnost." Ta je grupa zatražila nastavak palestinskog unutarnjeg dijaloga radi dogovora o "novoj nacionalnoj strategiji u borbi s Izraelom".

Mazen je, kako je objavila palestinska agencija Wafa, "naložio Izbornom odboru i svim državnim agencijama da se pripreme za demokratski proces koji će se odvijati u svim provincijama Palestine, uključujući istočni Jeruzalem." Izrael vjerojatno neće dopustiti izbore u istočnom dijelu grada koji je pripojio kao "jedinstvenu i nedjeljivu prijestolnicu" nakon što je preuzeo kontrolu nad njim u ratu od 1967. Od '48. do '67. bila je pod jordanskom kontrolom.

Ukaz dostavljen predsjednici Izbornog odbora ANP-a Hanni Naser također utvrđuje da će se izbori za Palestinsko nacionalno vijeće održati 31. avgusta. U posljednjem desetljeću Abu Mazen (85) trpio je brojne unutarnje i vanjske kritike na račun svoje legitimnosti i autoriteta kao predsjednik jer je na izborima posljednji put glasano prije 16 godina.Da su danas izborim, anketer pokazuju da bi čelnik Hamasa Ismail Haniyah na predsjedničkim izborima osvojio 50% glasova Palestinaca naspram 43% glasova Abu Mazena.

Dekret predsjednika Paklestine, 16 godina nakon što je prvi i zadnji put izabran, stigao je tik pred ulazak Joea Bidena u Bijelu kuću. Abu Mazen optimistično očekuje početak nove ere koja će ih natjerati da zaborave na mandat Donalda Trumpa, koji je u Palestini bio noćna mora. U posljednje četiri godine Washington je zauzeo izrazito pro-izraelski stav s mjerama bez presedana u američkoj diplomaciji: premještanjem ambasade u Jeruzalem, priznavanjem izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni okupiranoj u ratu 67. godine sa Sirijom, zatvaranje palestinske ambasade u SAD-u i legaliziranje izraelskih kolonija izgrađenih na okupiranom teritoriju Zapadne obale u ratu 67. godine.

Predsjednički izbori za PNA biće održati četiri mjeseca nakon što Izraelci četvrti put u dvije godine izađu na birališta. Moguće je tako da ovoga ljeta Izraelci i Palestinci dobiju za vođe dvojicu liodera koji se ne zovu Benjamin Netanyahu i Abu Mazen.