Šta se dobije kada pomiješate 160 jaja, 8 kilograma tamne čokolade i 15 kilograma želea od narandže? Naravno, najveća Jaffa torta na svijetu. Ovaj "ukusni rekord" postavila je Britanka Frances Quinn.

Divovska torta ekvivalentna je 6.557 Jaffa kolačića pravilne veličine i imala je promjer od 175 centimetara. Francis Quinn napravila je ovu slasticu od 80 kg na proslavi 15. godišnjice zabavnog programa "Britain's Got Talent".

"Bilo je apsolutno zadovoljstvo oboriti rekord koji sam postavila prije pet godina, bilo je sjajno proslaviti 15. rođendan 'Britain's Got Talent' s tako kultnom tortom", izjavila je ovom prilikom.

Frances Quinn, koja je pobijedila u četvrtoj sezoni kultnog britanskog kulinarskog showa "The Great British Bake Off" 2013. godine, srušila je vlastiti Guinnessov svjetski rekord postavljen prije tačno pet godina kada je također pripravljala Jaffa kolač. Pekarka je radila zajedno sa stručnjakom za razvoj proizvoda Willom McMathom kako bi se uhvatila u koštac s ovim zahtjevnim procesom koji je trajao više od 11 sati od početka do kraja u inovativnoj pekari McVitie u High Wycombeu, Buckinghamshire.

Na samom kraju valja istaći da je parče ove torte okusilo čak 300 ljudi.