“Het tulpen festival” (Festival tulipana) i ove godine traje do 15. maja u Kraljevini Holandiji i bit će obilježen brojnim svečanostima kitnjasto i u jarkim bojama u cijeloj zemlji.

Lijepo aprilsko vrijeme pogodovalo je rastu ovog cvijeta u zemlji vjetrenjača pa su proljetne svečanosti okupile mnogo turista na različitim skupovima, a uvjerljivo najveća i najvažnija je “Parada cvijeća u Bollenstreeku” (“Het Bloemencorso van de Bollenstreek”) o čemu donosimo fotografije u prilogu.

Riječ je o priobalnom dijelu zapadne Holandije – od Oude Rijn zapadno od Leidena do područja zapadno od starog grada Haarlema – gdje se decenijama njeguje ova tradiciju usko vezana za jednog od najvećih svjetskih proizvođača cvijeća.

Prva “Parada cvijeća u Bollenstreeku” održana je 1947 godine, a organizirao ju je Willem Warmenhoven iz Hillegoma, uzgajivač amarilisa, cvjetnih sadnica iz porodice narcisa. Willem je tada, na vlastitu inicijativu, na zaprežnom vozilu sa svoje farme napravio velikog kita, luksuzno ga ukrasio cvijećem, i načinio mini paradu kroz sela i gradove Bollenstreeka. Tako je sve i krenulo i održalo se do danas.

Ove godine bit će obilježena sedamdeset peta godišnjica cvjetne parade a priprema se s posebnom pažnjom nakon dvije pandemijske godine prekida. Organizatori očekuju da će ponovo izmamiti na ulice milion Holanđana, ali i turista iz cijeloga svijeta koji će zajedno, uz pjesmu i muziku, na ulici pozdraviti najveću, mirišljavu i višebojnu proljetnu paradu cvijeća u Holandiji.

Svečanosti s defileima cvijeća, kako se ističe, “na vrhuncu proljeća”, traju cijelu sedmicu, ali je njegova najviša tačka upravo “Parada cvijeća” od Noordwijka do Haarlema a na programu je sutra. Na specijalno pripremljenim luksuznim vozilima postavljene su različite velike figure bogato ukrašene cvijećem i tako će prodefilirati rutu dugu 42 kilometra.