Jemen je opet daleko od mira. Situacija se usložnjava nakon napada šiitske pobunjeničke grupe Hutija na strateški važan grad Marib. U isto vrijeme stižu upozorenja iz UN-a da zemlja hitno treba humanitarnu pomoć bez koje najsiromašnija nacija u Perzijskom zaljevu klizi u "najgoru glad na svijetu u posljednjim desetljećima".

"Ponestaje nam vremena. Stope pothranjenosti su rekordno visoke, a 400.000 djece teško je pothranjeno. U posljednjim su sedmicama ili mjesecima života. Širom Jemena gladno je 16 miliona ljudi, uključujući pet miliona koji su na korak od gladi ", upozorava Mark Lowcock, koordinator UN-a za humanitarna pitanja.

On procjenjuje da će operacija pomoći stanovništvu koštati oko četiri milijarde dolara do kraja ove godine. Godine 2019. nađeno je 90% neophodnih sredstava ali prošle godine, usred situacije pogoršane širenjem Covid-19, jedva je nađeno pola.

Novi apeli iz UN-a, koji će sljedeći mjesec organizirati donatorsku konferenciju, podudaraju se s pogoršanjem sukoba koji traje od 2015. godine u kojem se sučeljavaju Hutijima, uz podršku Irana i vlada Abu Rabu Mansur Hadija, potpomognuta arapskom koalicijom na čijem je čelu Saudijska Arabija. ž

Ranije ovog mjeseca Huti su obnovili napade na Marib, vladino uporište u središtu zemlje važno zbog rezervi nafte i plina. U posljednjih pet godina ta je enklava bila relativno mirna i u njoj je spas potražilo milion interno raseljenih ljudi, kojima sada prijeti novi egzodus.

Eskalacija nasilja prijeti da pogorša tragediju u Jemenu, zemlju koja je poprište najveće humanitarne katastrofe na planetu. Odluka administracije Joea Bidena da povuče logističku potporu i oružje za Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate i imenuje izaslanika u zemlji otvorila je tračak nade za unapređenje dijaloga koji sponzoriraju UN.

"Trenutno je važna stvoriti priliku da se Jemenu pomogne da krene prema trajnom miru, ali ta će nada nestatzi ako zemlja utone u veliku glad", predviđa Lowcock. "Potrebna je jednostavno i u osnovi politička volja za okončanjem ovog sukoba."

Prema njegovom mišljenju, suprotstavljene strane "trebale bi se odmah dogovoriti o primirju na nacionalnom nivou koje zaustavlja sve oblike sukoba te ekonomske i humanitarne mjere koje bi trebale barem zajamčiti nesmetan protok goriva i drugih proizvoda u Jemen, otvaranje luke Hodeida kako bi se zaradio novac neophodan za isplatu plaća državnih službenika prema bazi podataka o platnim spiskovima iz 2014. i otvaranje aerodroma Sana za međunarodni komercijalni promet. "

Od početka bombaških napada u martu 2015. godine, umrlo je 130.000 ljudi. Od oko 20.000 bombaških napada trećina ih je bila na škole, bolnice i civilne ustanove, što je dodatno pojačalo krizu. Posljednjih godina zemljom su se proširile kolera, malarija, difterija i glad. Oko 24 miliona Jemenaca, 80 posto stanovništva, treba pomoć da bi preživjeli; 19,7 miliona treba zdravstvenu zaštitu, a 17 miliona nema pristup vodi, sanitarijama i minimalnoj higijeni.