Nakon što je propao baršunasti državni udar u režiji ambasada i izvedbi članova rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine Igora Stojanovića i Lidije Bradare, tog srpsko-hrvatskog dijela SHA (srpsko-hrvatsko-ambasadorske) koalicije, te nakon što se ministar vanjskih poslovna Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razotkrio kao korisni idiot političkog Zagreba, odlučilo se izvući tešku diplomatsku artiljeriju.

Očito više unezvijeren nesposobnošću i glupavošću svojih lokalnih poltrona umjesto štetočinstvom vlastitih (ne)diplomatskih poteza, američki ambasador Murphy odlučio se samo dodatno pogoršati situaciju pa je u tom duhu zaprijetio i direktnom intervencijom ukoliko politička koalicija, koju je porodila njegova ambasada, što prije ne dođe na vlast.

“Naučio sam da ni jedan diplomata to ne treba raditi, ali ću vam reći kako pažljivo pratimo situaciju, te ako dođe do blokada i sprječavanja formiranja vlast, mi imamo kapacitet poduzeti odgovarajuće aktivnosti”, izjavio je Murphy vidno zaboravljajući da je prva stvar koju “ni jedan diplomata ne treba raditi” jeste imperijalističko petljanje u unutrašnje političke odnose države u kojoj je ambasador. No mnogo skandaloznija od toga jeste Murphyeva prijetnja nekakvim “kapacitetima” i “aktivnostima” ako ambasadorskoj koaliciji ne pođe za rukom da formira vlast. Tu dolazimo do suštine problema.

Murphy prijeti “intervencijom” zato što njegovi poltroni iz SHA koalicija ne mogu na zakonit način, uz poštovanje svih ustavom propisanih pravila i procedura doći na vlast zaobilazeći SDA. Pokušali su i nije im uspjelo. Modus operandi, po kojem su do sada djelovali – “Znamo da nije po zakonu ali nam se žuri” – postao je neprihvatljiv bošnjačkoj javnosti kojoj se sada nastoji uskratiti i osnovno pravo na političko predstavljanje.

No Ustav Bosne i Hercegovine, zakoni, pravne parlamentarne procedure očito ne zanimaju Murphyja, kojem je prioritet što brži dolazak na vlast njegovih izabranika. Murphyjeva prijetnja je ustvari “babaroga taktika”, pokušaj da se prijetnjama potakne SDA, stranka pobjednica izbora, da sama od sebe preda vlast u ruke SHA koaliciji. Predajte vlast našoj manjini inače...

Suštinski glednao ovakav Murphyev kaubojski diktat jeste diplomatski skandal neviđenih razmjera jer je u pitanju otvoreno uplitanje u proces formiranja vlasti te poticanje na kršenje zakona i Ustava države u kojoj je ambasador. Najcrnji imperijalizam zbog kojeg se u istinski suverenim državama protjeruje diplomatsko osoblje kao personae non gratae.

Nervoza dijela međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini pojačana je i činjenicom da svakim danom postaje sve očitije kako su njihovi trapavi zahvati i uplitanje u političke odnose u Bosni i Hercegovini ustvari doveli, dovode i tek ima da dovedu do porasta ruskog utjecaja. Prizori novog ministra sigurnosti Nenada Nešića, koji se rukuje s ruskim ambasadorom Kalabuhovim te najavljuje jačanje odnosa ministarstva sigurnosti i ruske ambasade, ali i posjeta Nenada Stevandića, koji je nakon sastanka i razmjene poklona s Marphyjem ekspresno otišao u Rusiju, gdje je dočekan uz aplauz u ruskoj Dumi, najbolje potvrđuju koliko je opasan trend kojim zapadne diplomate vlastitim nepromišljenim intervencionizmom i anahronim imperijalizmom potiču rast utjecaja nezapadnih i antizapadnih država u Bosni i Hercegovini.

Zapadne ambasade doslovno su formirale i na državnom nivou na vlast dovele koaliciju u kojoj će proruski igrači biti glavni dioničari, oni koji će upravljati svim procesima. Sada pokušavaju to isto učiniti i na entitetskom nivou kako bi SHA koalicija zavladala Federacijom Bosne i Hercegovine.

To otvara jedno vrlo važno pitanje – koga zapravo zastupaju ovdašnji predstavnici Zapadnih država?

Već znamo da ne baštine ništa od proklamiranih zapadnih vrijednosti, da im suverenitet, demokratija, transparentnost, zakoni, procesi i vladavina prava ne znače apsolutno ništa te da su u tom pitanju daleko bliže “apsolutističkom Istoku”, no šokantno je to što se ispostavlja da je isti slučaj i s političkim interesima. Nekako ispada da najvažniji ruski igrači u Bosni i Hercegovini ustvari sjede u američkim i britanskim ambasadama.