Republika Irska po mnogo tome je specifična država, pa čak kada je riječ i o nekim zanimljivostima koje su manje poznate javnosti. 

Naime, prema pisanju portala Irska.ie koji prezentira različite zanimljivosti vezane za Republiku Irsku, u ovoj zemlji nalazi se nekoliko hotela koji spadaju pod kategoriju "ukletih" i "strašnih".

Web stranica koja se bavi usporedbom cijena Uswitch, sa sjedištem u Velikoj Britaniji analizirala je 75 hotela iz cijelog svijeta, određujući faktor zastrašivanja putem iskustva raznih korisnika s web stranica za putovanja kao što su Travel and Leisure, Tripadvisor i CN Traveller.

Prema zaključcima ove stranice dvorac Ballygally iz irskog regiona Antrim, proglašen je za najstrašnije mjesto za hotelski boravak na teritoriji Evrope. 

Zanimljivo je da se na listi najstrašnijih hotela nalazi još nekoliko njih s područja Irske, ali i susjedne Velike Britanije. 

Uprkos ovakvoj ocjeni, ovo zanimljivo historijsko mjesto rado je posjećeno od mnogobrojnih turista koji dolaze u obilazak ovog interesantnog irskog dvorca.