Prosječna cijena benzina u svijetu (oktan-95) iznosila je prošle sedmice 2,38 konvertibilne marke po litru. Međutim, postoji značajna razlika u cijenama među državama.

Po pravilu, bogatije zemlje imaju više cijene, dok siromašnije zemlje i zemlje koje proizvode i izvoze naftu imaju znatno niže cijene.

Značajan izuzetak su Sjedinjene Američke Države koje su ekonomski napredna zemlja, ali imaju relativno niske maloprodajne cijene goriva.

Razlike u cijenama među državama nastaju zbog različitih poreza i subvencija za benzin. Sve zemlje imaju pristup istim cijenama nafte na međunarodnim tržištima, ali uvode različite poreze. Kao rezultat toga, maloprodajna cijena benzina je drugačija.

Najskuplje gorivo trenutno se toči u Hong Kongu, u kojem vozači plaćaju 5,12 KM po litru, slijede Holandija (4,48 KM), Monako (4,4 KM) i Norveška (4,36 KM). Gorivo u Njemačkoj u prosijeku košta 4,04 KM, u Italiji 3,57 KM, U Hrvatskoj 3,09 KM, u Srbiji 2,92 KM, u Sjedinjenim Američkim Državama 2,18 KM.

Najjeftinije gorivo prodaje se u Venecueli (0,044 KM), Libiji (0,057 KM) i Iranu (0,091 KM). Između pola i jedne konvertibilne marke po litru gorivo košta u još 13 zemalja, među kojima su Rusija, Malezija, Kuvajt, Sirija i Irak. U Saudijskoj Arabiji litar benzina košta 1,1 KM.

Bosna i Hercegovina nalazi se među zemljama u kojima je cijena goriva izuzetno visoka i jedna je od rijetkih kod kojih ona ne odražava ekonomsko stanje u državi. Na listi objavljenoj na stranici GlobalPetrolPreces samo četiri države (Albanija, Centralna Afrička Republika, Belize i Zimbabve) imaju više cijene gorive a niži GDP od Bosne i Hercegovine. Sve ostale države u kojima je cijena goriva viša nego što je u Bosni i Hercegovini imaju i viši GDP, a najčešće su to visoko razvijene zemlje ili države Evropske unije.