Slučaj je u Australiji nazvan suđenjem stoljeća. I iako se usredotočio na tvrdnju o kleveti, uhvatio se u koštac s mnogo važnijim pitanjem: je li najodlikovaniji živući vojnik u ovoj zemlji ratni zločinac?

U četvrtak je sudija zapravo utvrdio da je odgovor potvrdan.

Četiri godine nakon što je vojnik Ben Roberts-Smith tužio tri novine koje su ga optužile da je hladnokrvno ubio nenaoružane afganistanske zatvorenike, sudija je presudio protiv njega u njegovom predmetu za klevetu, utvrdivši kako su novine uspješno dokazale da su njihovi izvještaji o njegovim postupcima suštinski istiniti.

Presuda je bila rijetka pobjeda za medije u zemlji čiji su ozloglašeni oštri zakoni o kleveti kritizirani zbog favoriziranja tužitelja. I to će odjeknuti daleko, dalje od gospodina Roberts-Smitha, dok se Australija nastavlja boriti s posljedicama svoje dvadesetogodišnje misije u Afganistanu i ponašanjem svojih elitnih specijalnih snaga ondje.

“Australija ima reputaciju da je veoma prijateljska prema tužiteljima”, rekao je David Rolph, profesor medijskog prava na Univerzitetu u Sydneyu. “Ovdje imamo sveobuhvatnu pobjedu za novine – to nije nešto što često vidite u slučajevima klevete u Australiji.”

Dodao je da će presuda “ponovo staviti fokus na ratne zločine” i da bi mogla “izvršiti pritisak na istražne i tužilačke organe da istraže i razmotre optužbe za ratne zločine”.

Godine 2020. australska vojska objavila je izvještaj o dugogodišnjem lošem ponašanju svojih specijalnih snaga u Afganistanu, uključujući “vjerodostojne dokaze” da je 25 vojnika bilo umiješano u ubistva 39 afganistanskih civila.

Nakon toga je osnovana vladina agencija za istragu ratnih zločina počinjenih u Afganistanu, koja je počela ispitivati između 40 i 50 navoda o kriminalnom ponašanju. U martu ove godine vlasti su izvršile prvo hapšenje australskog vojnika u slučaju ratnog zločina ubistva, optužujući ga za ubistvo jednog Afganistanca.

Iako se Roberts-Smithu nije sudilo, a radilo se o građanskom, a ne krivičnom predmetu, to je bio prvi put da je optužba za ratne zločine ispitana na otvorenom sudu u Australiji.

Roberts-Smith (44) nekada je bio slavljen kao uzor australskog vojnika. U 17 godina, koliko je proveo u vojsci, napredovao je u činovima i postao komandant puka specijalne zračne jedinice. Dobio je dvije najveće vojne počasti Australije i proglašen je za oca godine Australije 2013. Dva njegova portreta prikazana su u nacionalnom ratnom memorijalu.

Ali njegov imidž u javnosti srušen je 2018. godine kada su novine The Sydney Morning Herald, The Age i The Canberra Times objavili seriju članaka u kojima ga se optužuje za ubistvo, ili saučesništvo u ubistvima šest Afganistanaca.

Roberts-Smith nije imenovan u člancima, ali je, kasnije na sudu, tvrdio da ga je bilo jasno identificirati.

Sud je tokom 110 dana saslušao 41 svjedoka, uključujući mnoge sadašnje ili bivše pripadnike specijalnih jedinica koji su svjedočili anonimno ili u zasjedanjima zatvorenim za javnost.

Pojavili su se grozni i bizarni detalji: da je Roberts-Smit unajmio privatnog istražitelja da špijunira djevojku na klinici za abortus nakon što su se dogovorili da prekinu njenu trudnoću; da je optužen da je zakopao dokaze u dječijoj kutiju za ručak u svom dvorištu; i da je polio benzinom svoj lični laptop i zapalio ga.

Slučaj je sadržavao dvije ključne optužbe. Godine 2009, pišu novine, dva Afganistanca otkrivena se kako se kriju u tunelu u jednom kompleksu nakon čega su zarobljeni. Roberts-Smith je, objavile su novine, ubio jednog od muškaraca, invalida, koji je imao protezu na nozi, te je naredio mlađem vojniku da ubije drugog zarobljenika kao oblik inicijacije. Roberts-Smith je zatim odnio protetičku nogu nazad u Australiju i ohrabrivao druge vojnike da je koriste kao sud za piće.

Novine su pisale i to da je 2012. godine Roberts-Smit gurnuo s litice afganistanskog farmera, kojem su prethodno bile stavljene lisice na ruke, te da ga je njegov kolega potom ubio dok je to Roberts-Smit posmatrao.

Roberts-Smith negirao je da je bilo koji Afganistanac pronađen u tunelu 2009. godine. U drugom slučaju, rekao je, čovjek je bio talibanski izviđač, a ne farmer, i da je ubijen na zakonit način u borbi, a ne nakon što je bačen s litice.

Novine su morale dokazati, kao u krivičnom predmetu, da je Roberts-Smith počinio ratne zločine izvan razumne sumnje.

Sudija je utvrdio kako su novine uspješno dokazale to da su njihovi izvještaji o ova dva događaja istiniti, kao i to da je Roberts-Smith saučesnik u još jednom ubistvu. Novine nisu uspješno dokazale njegovu umiješanost u druga dva ubistva.

Advokat Roberts-Smitha rekao je da će njegov pravni tim razmotriti žalbu.

(Izvor: The New York Times)