Tekuće bjeloruske mobilizacijske vježbe nastavit će se u Gomelskoj oblasti do 1. jula, ali je malo vjerovatno da su one u pripremi za direktno bjelorusko učešće u ratu u Ukrajini. Ministarstvo odbrane Belorusije saopćilo je 22. juna da će Oružane snage Belorusije od 22. juna do 1. jula izvesti vježbu mobilizacije s vojnim komesarijatima Gomeljske oblasti kako bi provjerili spremnost vojne rezerve.

Ukrajinska državna granična služba. upozorio je 23. juna da bi bjeloruske snage mogle izvršiti provokacije duž granice s Ukrajinom u pozadini ovih vježbi, a bjelorusko-ruska vojna saradnja se naizgled intenzivirala.

Bjeloruski ministar odbrane Viktor Khrenin sastao se 23. juna u Moskvi s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom kako bi razgovarao o tekućim bilateralnim vojnim sporazumima. Bjeloruski korisnici društvenih mreža dodatno su izvijestili da su ruski avioni prevezli najmanje 16 projektila S-400 i jedan sistem Pancir na aerodrom Gomel 21. i 22. juna.

Kako je Institute for the Study of War (ISW) ranije procijenio, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko vjerovatno ne može priuštiti domaće posljedice uključivanja svoje ograničene vojne mašinerije u skupi strani rat. Osim toga, malo je vjerovatno da će bjeloruske snage bez podrške biti efikasne, a Rusiji nedostaju rezerve neophodne za izvođenje još jedne ofanzive prema Kijevu. Ove su vježbe nesumnjivo namijenjene postavljanju i prijetnji ukrajinskim pograničnim područjima, ali je malo vjerovatno da će uzeti stvarno učešće u neprijateljstvima.

Ruske snage ostvarile su značajne dobitke u oblasti Severodonjeck-Lisičansk u posljednjih nekoliko dana, a ukrajinske trupe i dalje trpe velike gubitke. Ali ukrajinske snage su u osnovi ostvarile svoj cilj usporavanjem i degradacijom ruskih snaga.

Šef uprave Luganske oblasti Serhiy Haidai izjavio je 23. juna da će ukrajinske trupe možda morati da se povuku kako bi izbjegle opkoljavanje u Lisičansku, što ukazuje da ukrajinske vlasti postavljaju uslove da se pripreme za konačan gubitak i Severodonjecka i Lisičanska.

Međutim, kako je ISW ranije procijenio, gubitak Severodonjecka i Lisičanska neće predstavljati veliku prekretnicu u ratu. Ukrajinske trupe uspijevale su sedmicama privlačiti znatan broj ruskih vojnika, i velike količine naoružanja i opreme u to područje i vjerovatno su degradirale ukupne sposobnosti ruskih snaga sprečavajući ih da se usredsrede na povoljnije pravce napredovanja.

Ruske ofanzivne operacije vjerovatno će zastati u narednim sedmicama, bez obzira na to hoće li Rusi zauzeti oblast Severodonjeck-Lisičansk, što će, vjerovatno, ukrajinskim snagama dati priliku da pokrenu oprezne kontraofanzive.

Ideološka fiksacija Kremlja na zauzimanje Severodonjecka, slično kao i ranija opsada Azovstala, vjerovatno će biti na krajnju štetu ruskih sposobnosti u budućem napredovanju u Ukrajini. Gubitak Severodonjecka jeste gubitak za Ukrajinu u smislu izgubljenog teritorija, ali bitka kod Severodonjecka neće biti odlučujuća ruska pobjeda.

Ruske snage nastavile su ofanzivne operacije kako bi se kretale prema sjeveru, prema Lisičansku, i stigle do južne periferije grada 23. juna. Ukrajinski izvori su 23. juna potvrdili da su ruske trupe zauzele Rai-Oleksandrivka i Luskotivku 22. juna, što će omogućiti ruskim snagama da pokrenu dalje napredovanje prema Lisičansku bez potrebe da se završi prijelaz preko rijeke iz Severodonjecka.

Nekoliko ukrajinskih i ruskih izvora izvijestilo je o borbama južno od Lisičanska, sve u krugu od 5 km.  Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva potvrdilo je da su ruske snage napredovale do 5 km od južnog Lisičanska. Ruski Telegram kanal Rybar tvrdi da su ruske snage stigle do južne periferije Lisičanska i da se bore unutar industrijske zone grada, ali ISW ne može potvrditi ovu tvrdnju.

Ruske snage su također vjerovatno ograničile ukrajinski pristup linijama komunikacije prema Lisičansku i mogu granatirati velika područja autoputa Siversk-Lisičansk i Bakhmut-Lisičansk.

Ruske snage pojačavaju svoju grupaciju oko Severodonjecka kako bi dovršile zauzimanje grada. Ukrajinski generalštab izvijestio je da se elementi 2. armijskog korpusa (Oružane snage Luganske Narodne Republike) i Rosgvardije (Ruska nacionalna garda) bore za uspostavljanje pune kontrole nad Severodonjeckom.

Rosgvardija nije predviđena da bude borbena snaga na prvoj liniji, a njihovo učešće u direktnim borbama za kontrolu sporne teritorije ukazuje na to da su ruske trupe u oblasti Severodonjecka ozbiljno degradirane i da se oslanjaju na sekundarne snage za podršku operacijama.

Ruska služba BBC-ja izvijestila je ranije, 21. juna, da pripadnici Rosgvardije i Wagner grupe predvode glavne jurišne snage Rusije u Severodonjecku, vjerovatno zbog nedostatka pješadije u ruskim jedinicama na prvoj liniji fronta.

Ukrajinski parlamentarac i vojni ekspert Dmitro Snjegerev izjavio je da ruske snage prebacuju moderne protuzračne raketne sisteme S-300V4 u oblast Severodonjecka kako bi zaštitile svoje snage od ukrajinske avijacije i dronova. Ruske snage su navodno premjestile jednu bataljonsku taktičku grupu (BTG) iz Centralnog vojnog okruga u Novotošivske, južno od oblasti Severodonjeck-Lisičansk, vjerovatno kao podršku operacijama za završetak zauzimanja ostatka Luganske oblasti.

Ruske snage su vjerovatno krenule da završe opkoljavanje ukrajinskih trupa u Zolotu i Hirskama, ali još nisu preuzele punu kontrolu nad oba naselja.  Ruski izvori su tvrdili da ruske trupe čiste Zolote, Hirske i okolna područja, a geolocirani borbeni snimci od 23. juna pokazuju kako ruske trupe ulaze u same Hirske s istoka. Međutim, ni zvanični ukrajinski ni ruski izvori nisu potvrdili zauzimanje Zolota i Hirske, a ruske snage se vjerovatno još bore da uspostave potpunu kontrolu nad ovim područjem.

Ruske snage nastavile su s naporima da zaustave ukrajinske linije komunikacije duž autoputa T1302 Bakhmut-Lisičansk kako bi podržale operacije u Lisičansku i 23. juna ostvarile su postepeni napredak.

Ukrajinski generalštab izvijestio je da su elementi 1. armijskog  korpusa (Oružane snage Donjecke Narodne Republike) preuzeo kontrolu nad Nikolajevkom, naseljem duž autoputa T1302, oko 15 km jugozapadno od Lisičanska. Ruske snage su dodatno nastavile s jurišnim operacijama u Berestovu, naselju pored Mikolajevke duž T1302.  Šef uprave Luganske oblasti Serhiy Haidai ukazao je da T1302 trenutno nije u funkciji, što sugerira da su ruske snage uspješno zaustavile ukrajinske napore snabdijevanja u području Lisičanska. Ruske snage izvele su neuspješne izviđačke operacije u Veršini i neuspješno su pokušale da zarobe ukrajinske snage u Klynoveu, jugoistočno od Bakhmuta.

Ruske snage nastavile su se pripremati za ofanzivne operacije prema Slavjansku s jugoistoka Izjuma, ali 23. juna nisu ostvarile nikakav potvrđeni napredak.  Ukrajinski generalštab izjavio je da su ruske snage premjestile dvije neodređene tenkovske jedinice u područje Izjuma kako bi ojačale svoju grupaciju sjeverozapadno od Slavjanska. Ruske snage su navodno izvele neuspješne napade na Dolynu i Bohorodychne, oba unutar 20 km sjeverozapadno od Slavjanska. [25]  Ruske snage će vjerovatno nastaviti napore da se spuste autoputem E40 (također poznat kao M03) prema Slavjansku, ali malo je vjerovatno da će biti uspješne u direktnom napadu na grad jer su glavni ruski napori i dalje fokusirani na zauzimanje Severodonjecka-Lisičanska.

Ruske snage sjeverno od Harkova usredotočile su se na sprečavanje ukrajinskog napredovanja i pucale na grad Harkov i oko njega 23. juna. Ukrajinski generalštab izjavio je da ruske snage pokušavaju spriječiti ukrajinske snage u sjevernoj oblasti Harkova da ugroze pozadinu ruskih operacija koje se kreću prema Izjum-Slovjansku. Ruske snage izvele su artiljerijske udare na grad Harkov i naselja na sjeveru i jugoistoku.

Ruske snage nastavile su se fokusirazi na odbrambene operacije i gomilanje opremu duž južne osovine 23. juna. Ukrajinski generalštab izvijestio je da su ruske snage izvele niz neuspješnih napada u blizini administrativne granice Donjeck-Zaporoške oblasti oko Ševčenka, Vremivke, Novosilke i Neskučne. Ruske snage dodatno su koncentrirale artiljerijske jedinice oko granice Herson-Mikolajevske oblasti kao odgovor na nedavne ukrajinske kontranapade u toj oblasti.

Ruske snage dodatno pokreću velike kolone vojne opreme iz Marijupolja u Berdjansk i Polohy, vjerovatno da bi ojačale položaje u Zaporoškoj oblasti za odbranu od ukrajinskih partizanskih aktivnosti i kontranapada.

Šef ukrajinske Glavne obavještajne uprave Kiril Budanov izjavio je da ruske snage raspoređuju odred koji se sastoji od jedinica PVO i raketnih grupa, grupe čamaca i specijalnih snaga na Zmijsko ostrvo kao odgovor na nedavne ukrajinske udare direktno na Zmijsko ostrvo. Ruske snage nastavile su pucati na Hersonsku, Mikolajivsku, Dnjepropetrovsku i Zaporošku oblast.

Ruske okupacione vlasti nastavile su s naporima da konsolidiraju administrativnu kontrolu nad okupiranim oblastima Ukrajine. Ukrajinski centar otpora izvijestio je 23. juna da su masovni napori na "pasportizaciji" bili toliko neuspješni da ruske vlasti prisiljavaju zatvorenike u sjevernoj popravnoj koloniji u Hersonu da dobiju rusko državljanstvo kako bi se povećao njihov broj.

Ukrajinski centar otpora tvrdi da ruski zvaničnici planiraju održati referendum o aneksiji u Zaporiškoj i Hersonskoj oblasti 11. septembra 2022. godine, iako ISW ne može nezavisno potvrditi ovu tvrdnju – o kojoj su ukrajinski izvori ranije špekulirali. Ovaj rok će vjerovatno dodatno vršiti pritisak na ruske okupacione vlasti da stvore fasadu široke javne podrške integraciji u Rusiju, putem mjera pasošizacije ili na drugi način.

Uprkos sve većim naznakama da se ruske vlasti nadaju da će ubrzati proces aneksije, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da "ne dolazi u obzir" ukidanje granice između Rusije i Zaporožja, ukazujući na stalna neslaganja u pogledu stepena integracije okupiranih teritorija koje provodi Kremlj.

(Izvor: Institute for the Study of War)