Vatikan ima površinu od 0,44 km² i ima nešto više od 800 stanovnika, što ga čini hibridom grada uzdignutog u rang nezavisne države, a ujedno i najmanjom državom na svijetu. Toliko je mali da samo bazilika Svetog Petra zauzima 7% njezine površine; Bazilika i Trg sv. Petra zauzimaju 20% teritorija, što ga čini najurbaniziranijom nezavisnim teritorijom na svijetu.

Jedna je od šest evropskih mikrodržava, a ujedno je i najmanja suverena država na svijetu po veličini i broju stanovnika. No, to Vatikan nije spriječilo da nađe svoje mjesto u svjetskom fudbalu.

Vjera nije sve u državi kojoj je papa Franjo najviši autoritet. Iako je Vatikan jedna od rijetkih suverenih država koja nije dio FIFA-e, fudbal je našao svoj prostor. Vatikan  Ima osam amaterskih klubova, mušku reprezentaciju, žensku ekipu, tri  godišnja klupska takmičlenja, pa čak i Svjetsko prvenstvo.

Sport u kojem igrači loptu udaraju nogom igra se stoljećima u Vatikanu. Dana 7. januara 1521. godine tadašnja Papinska država bila je domaćin utakmice Calcio Fiorentino, primitivnog sporta koji se i danas igra u Italiji i iz kojeg, kako neki tvrde, potiču današnji fudbal i ragbi, pod budnim okom pape Lea X.

Ubrzo nakon Drugog svjetskog rata u malu zemlju stiže moderni fudbal, a 1947. godine odigran je prvi turnir ali prvak nije proglašen jer je turnir prekinut zbog tuče između igrača i navijača. Sredinom 1960-ih osnovan je prvi klub koji su osnovali radnici Vatikanskih muzeja, a 1972. održana je prva liga u kojoj je učestvovalo sedam timova.

Trenutno osam klubova sastavljenih od radnika Svete Stolice čini prvenstvo lige: Vatikanski muzeji, Švicarska garda, DirTel Team (Vatican Telecommunications), Papinski lateranski univerzitet, Tajni arhiv, Dirseco, Fortitudo 2007 i Rappresentiva OPBG (Pedijatrija). Uz ligu igraju i Kup turnir, a od 2007. pobjednici se bore za Superkup.

Godine 1972. Sergio Valci, službenik Fonda za zdravstvenu pomoć Svete Stolice, osnovao je Attività Calcistica Dipendenti Vaticani (ACDV, odnosno, Savez) i te je iste godine odigrano prvo prvenstvo, između dvanaest ekipa. ACDV ima oko 250 članova, uključujući igrače i menadžere.

Trenutno ima i mušku i žensku ekipu, žensku od 2019. godine, a promovirao ju je papa Franjo, veliki ljubitelj fudbala. Dresovi su karakterističnih boja Vatikana, žute i bijele.

Muški tim, kojeg je nekada trenirao i čuveni Giovanni Trapattoni, čine volonteri Švicarske garde, članovi Papinskog vijeća i čuvari muzeja. Međunarodni debi dogodio se 22. novembra 1994. i remizirao 0-0 protiv San Marina, u glavnom gradu Italije. Najveću pobjedu ostvario je 3. februara 2006. pobjedom od 5-1 nad skromnim i amaterskim Sportvereinom Vollmondom iz Švicarske. Najozbiljnije utakmice, koje su gotovo klasi, igraju se protiv tima Monaca.

Reprezentacija igra na stadionu Pío XII, koji se nalazi na periferiji Vatikana i može primiti 2000 navijača. Vatikanu ima svoje Svjetsko prvenstvo. Svake godine, od 2007. godine, u Vatikanu se održava Clericus Cup, koji je u prošlom izdanju imao 16 timova, 330 igrača 70 različitih nacionalnosti. Ne manjka golova, sukoba, strasti... Na primjer, 2008. godine je jedan svećenik izbačen sa terena jer je bacio dres na sudiju tokom meča.