Prva teniserka svijeta Ashleigh Barty šokirala je svijet sporta objavom da će se povući iz profesionalnog tenisa iako ima samo 25 godina.

Australka je to objavila na društvenim mrežama u srijedu, napisavši da odlazi da "juri druge snove".

"Tako sam sretna i tako sam spremna. I jednostavno znam u ovom trenutku u svom srcu, za mene kao osobu, ovo je prava stvar", istakla je ona.

Barty je osvojila svoj prvi Grand Slam na French Openu 2019. godine. Od tada je najbolje rangirana igračica, koja je svoju poziciju fiksirala uspjehom na Wimbledonu prošle godine. U januaru je postala prva igrač iz Australije koji je osvojio Australian Open u 44 godine.

Serena Williams je jedina druga aktivna igračica koja je osvojila velike titule na šljaci, travi i tvrdoj podlozi.

"Nisam bila sigurna kako da podijelim ovu vijest s vama pa sam zamolila svog dobrog prijatelja (penzionisanog australskog tenisera Casey Dellacqua) da mi pomogne", rekla je Barty u srijedu.

"Veoma sam zahvalna za sve što mi je ovaj sport pružio i odlazim s osjećajem ponosa i ispunjenja. Hvala svima koji su me podržavali na tom putu, uvijek ću biti zahvalna za uspomene koje smo stvarali zajedno."

Barty je dodala da je "potrošena" te da "fizički više nema šta da ponudi".

Direktor Ženske teniske asocijacije (WTA) Steve Simon rekao je da je Barty "jedan od velikih šampiona" i da će nedostajati.

"Ashleigh Barty sa svojim prepoznatljivim backhandom, koja je vrsna takmičarka generalno, uvijek je vodila primjerom kroz nepokolebljivi profesionalizam i sportski duh koji je unosila u svaki meč", rekao je on u izjavi.

Počast su odali i drugi osvajači Grand Slam turnira. Sam Stosur je pozdravio njenu "nevjerovatnu karijeru", dok je Dylan Alcott rekao da je ona "šampionka u svakom smislu te riječi".

Bivša prva teniserka svijeta Rumunka Simona Halep dodala je: "Šta je sljedeće za tebe? Grand Slam šampionka u golfu?!"

Njena pobjeda na Australian Openu učvrstila je njenu reputaciju nacionalnog heroja. Tada joj je trofej uručila druga aboridžinska australska teniska šampionka i mentorica Evonne Goolagong Cawley.

Nedavni izvještaj novina The Age naglašava kako je broj australske djece koja igraju tenis porastao za skoro 30 posto u protekloj godini. Mnogi od njih su iz starosjedilačkih zajednica i uglavnom je riječ o djevojčicama.

"Zaista sam ponosna što mogu dati mali doprinos da se više djece bavi sportom i slijedi svoje snove", rekla je za BBC Sport u januaru.