Do 2005. godine praznik se zvao samo Danom samostalnosti, ali su potom zastupnici izmijenili zakon kako bi dopunili Dan samostalnosti i zajedništva, jer bi na današnji dan Slovenci trebali pokazati najveći stupanj zajedništva u svojoj povijesti. Objavom rezultata plebiscita 26. decembra 1990. postalo je jasno da slovenski narod želi samostalnost.

Sam plebiscit održan je 23. decembra 1990. godine. Na plebiscitarno pitanje "Treba li Slovenija postati samostalna i suverena država?", od 93,2 posto birača koji su sudjelovali, njih oko 95 posto odgovorilo je potvrdno, t.j. 88,5 posto svih birača. I ovaj je dan zaslužio praznik, pa se 23. decembra obilježava kao Dan ustavnosti, jer je slovenski parlament usvojio novi slovenski Ustav kao prvi temeljni pravni akt samostalne države. Povoljan ishod plebiscita naložio je vladi da izradi zakon o nezavisnosti u roku od šest mjeseci.

Na izborima održanim u aprilu 1990. godine - prvim demokratskim višestranačkim izborima nakon pedeset godina - pobijedila je koalicija Demos (Demokratska opozicija Slovenije), sastavljena od opoziconih stranaka osnovanih nakon 1988. Za premijera je izabran demokršćanin Lojze Peterle.

Dotad se vladajući Savez komunista Slovenije odrekao komunizma i povukao u opoziciju. Uz sve veću nemogućnost postizanja bilo kakvog dogovora u Jugoslaviji, Demos je za cilj postavio osamostaljenje Slovenije, a opozicija ga je podržala i u Skupštini. Pozivajući se na pravo naroda na samoopredjeljenje, Skupština je odlučila da svi njeni građani plebiscitarno odlučuju o sudbini Slovenije.

Šest mjeseci poslije, 25. juna 1991. godine, slovenski parlament proglasio je nezavisnost Slovenije i na osnovu plebiscitarne odluke o samostalnoj državi donio Temeljnu ustavnu povelju o samostalnosti Republike Slovenije i Deklaraciju o samostalnosti. Dan kasnije, 26. juna, svečano je proglašena suverena slovenska država, čime je započela borba za samostalnost. Uslijedio je desetodnevni rat, u kojem su Slovenci prisilili Jugoslovensku narodnu armiju (JNA) da pristane na mirno povlačenje u roku od tri mjeseca.