Bogatstvo 34-godišnjeg šahiste Hikarua Nakamure procijenjeno je na oko 50 miliona dolara. Međutim, samo mali postotak te zarade dolazi od nagrada koje je osvojio na šahovskim takmičenjima. Američki šahista, rođen u Hirakati u Japanu, na početku pandemije posvetio se streamingu (igranju ili komentiranju vlastitih partija uživo na internetu). To ga je učinilo najbogatijim šahistom svih vremena.

Nakamura na YouTubeu ima 1,3 miliona pretplatnika a slično je i na Twitchu. Vrlo je popularan i na Twitteru, Facebooku, Instagramu. Osim toga, ostvaruje znatan prihod od reklamiranja energetskih pića. Isti izvori koji su procijenili Nakamurinu zaradu zaključili su da zarada svjetskog prvaka Norvežanina Magnusa Carlsena ne može biti veća od osam miliona eura.

Nakamurin prihod nije jedino što ga čini neobičnim među šahistima. Rođen je u Japanu a roditelji su mu emigrirali u Sjedinjene Države kad je imao dvije godine i nakon toga se ubrzo razveli. Majčin novi partner, Sunil Weeramantry, šahista iz Šri Lanke, otkrio je Hikaruov izniman talenat. U dobi od šest godina već je pobjeđivao na turnirima a sa 15 godina nadmašio je legendarnog Bobbyja Fischera kao najmlađi velemajstor (najviši šahovski rang) u historiji Sjedinjenih Država.

U dobi od devet godina prestao je pohađati školu kako bi se mogao takmičiti na više turnira; nakon toga roditelji su ga školovali kod kuće. Nakamura je upravo potpisao ugovor za Misfits Gaming Group, kompaniju za videoigre i elektronski sport, što mu garantira značajne prihode.

Nekadašnje čudo od djeteta danas je često u središtu ​​kontroverze i rasprave u svijetu šaha. Proveo je dosta vremena igrajući partije po minutu po igraču na internetu, što mnogi ne smatraju pravim šahom. Ta je aktivnost vjerojatno negativno uticala na njegov napredak prema titulu šahovskog svjetskog prvaka.

Slično drugim elitnim šahistima, Nakamura je također strastveni igrač pokera a poker je bio jedan od razloga zašto se razišao sa garijem kasparovim koji je jedno vrijeme bio njegov trener. Jednostavno, bili su potpuno različiti ljudi jer duh vojne discipline koji je oduvijek definirao Kasparova nekompatibilan je sa Nakamurinim mnogo fleksibilnijim temperamentom.

Ipak, Nakamurini sportski podvizi u klasičnom šahu čine ga jednom od najvećih zvijezda u posljednjih dvadesetak godina. Prvog oktobra 2015. bio je drugi na svijetu u klasičnom šahu, a trenutno je 10. na svijetu u sporim partijama, a drugi u brzom (pola sata po strani) i munjevitom (pet minuta po igraču i partiji) šahu. Sve te uspjehe postigao je unatoč činjenici da najviše energije i vremena troši na internetske prenose.