Najbogatiji fudbaler na svijetu više nema tim. Faiq Bolkiah, 23-godišnji veznjak koji je nećak sultana od Bruneja, ima bogatstvo od 20 milijardi eura i do sada je igrao za portugalski Marítimo de Funchal. Više ne igra.

Igrač rođen u Los Angelesu doša je u portugalsku Prvu ligu prije godinu i po a ovih je dana postigao dogovor o raskidu ugovora s klubom iz Madeire s obzirom na to da mu uopće nije pošlo za rukom da odigra kiju utakmicu za taj tim. Tako će Bolkiah i dalje ostati nepoznati milioner koji dolazi skupim automobilima na trening i utakmice.

Ima dvojno državljanstvo, američko i brunejsko i sin je Abdukla Malika, princa ove egzotične teritorije na jugoistoku Azije, kao i nećak sultana Mude Hassanala Bolkiaha.

Faiq Bolkiah je trenirao u akademijama Arsenala, Chelseaja i Leicestera. Odatle je došao na otok na kojem je rođen Cristiano Ronaldo, koji je počeo u drugom tamošnjem klubu, Nacionalu.

Zapravo, jedan od razloga njegovog potpisivanja za Marítimo bio je pokušaj da se krene putem svog velikog idola, s obzirom da Funchal voli Ronalda. Tu se najbogatiji igrač na planeti želio prilagoditi stvarnosti portugalske lige, ne zaboravljajući da mu takva lokacija omogućava visok kvalitet života.

Bolkiah je od malih nogu uživao u ogromnim količinama novca, pa je stoga bio predodređen da svojim bogatstvom nadmaši Messija, Neymara, Mbappéa, Lewandowskog ili samog Ronalda.