Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u ovom entitetu do 3. oktobra s dvije doze bilo je vakcinisano 320.921 osoba, što iznosi samo 14,5 posto od ukupnog stanovništva Federacije popisanog 2013. godine. Uzme li se obzir da je od tada do danas broj stanovnika smanjen usljed negativnog prirodnog priraštaja i iseljavanja, te da je izvjestan broj stanovnika Federacije vakcinisan izvan Bosne i Hercegovine, taj je procent ipak veći. Ali čak i da se uzmu u obzir najcrnje prognoze o više stotina hiljada iseljenjih (naprimjer 300.000) i 50.000 vakcinisanih građana Federacije u susjedstvu, opet ukupni broj vakcinisanih ne prelazi 20 posto.

Uprkos očigledno niskom procentu vakcinisanih, sve je manje građana Federacije koji se odlučuju primiti prvu dozu vakcine. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, najviše novovakcinisanih, dakle onih koji su u toj sedmici primili svoju prvu dozu vakcine protiv COVID-a, bilo je od 23. do 29 augusta. Tada je počelo cijepljenje vakcinama Sinofarm koje je kupila Vlada Federacije BiH.

U toj sedmici vakcinsane su prvom dozom 31.173 osobe. Već sljedeće sedmice vakcinisano je 2.000 osoba manje. Taj broj je iz sedmice u sedmicu nastavio opadati, da bi u prošloj sedmici, između 27. septembra i 3. oktobra broj novovakcinisnaih pao na samo 11.323. Riječ je o tempu po kojem bi nam trebalo više od dvije godine da dođemo na 80 posto vakcinisanih. Ironija je što bi u međuvremenu neki primili i po više doza.

Ove podatke dodatno treba uzeti za ozbiljno s obzirom na dolazeću kasnu jesen i iskustva koja smo s COVID-om imali lani u tom periodu.