Za Rafaela Nadala je ova sezona najvjerovatnije završena, nakon što mu je jučer u području ozlijeđenog lijevog kuka napravljen operativni zahvat, a procijenjeno vrijeme potrebno za oporavak je pet mjeseci, izjavio je njegov predstavnik za medije.

Nadal se povrijedio tokom meča drugog kola na ovogodišnjem Australian Openu, u kojem je poražen od Amerikanca Mackenzieja McDonalda. Tako je surekorder s Novakom Đokovićem po broju osvojenih Grand Slam naslova (22) bio prisiljen propustiti sve turnire nakon toga, a najteže mu je pao otkaz nastupa na Roland Garrosu, gdje je 14. puta osvajao pobjednički trofej. Legendarni Španac, koji je danas proslavio 37. rođendan, tako je odigrao tek četiri meča u 2023. i ostvario jednu pobjedu.

˝Pozdrav svima. Kao što znate, sinoć sam imao operaciju. Sve je prošlo dobro i artroskopija je bila na lijevoj tetivi što me je od januara držalo van konkurencije˝, oglasio se na Twitteru.

˝Rafa će za nekoliko sati započeti s funkcionalnom rehabilitacijom. Uobičajeno je da oporavak traje pet mjeseci˝, izjavio je u saopćenju Nadalov zastupnik Benito Perez-Barbadillo.

Kad je objavio da će propustiti ovogodišnji nastup na Roland Garros, na kojem je imao neprekidan niz nastupa od 2005. godine, Nadal je rekao i da će 2024. vjerojatno biti njegova zadnja godina igranja na ATP Touru. Nadalov doktor Angel Ruiz-Cotorro uvjeren je da će se Nadal još jednom uspjeti oporaviti od povrede i ponovno zaigrati.

˝Očekujem da će se Rafa potpuno oporaviti u rečenom vremenskom okviru, a možda i brže˝, izjavio je Ruiz-Cotorro.

˝Ovisit će o razvoju situacije. S ovom vrstom povrede postoje različiti procesi. Trebat će prvo malo odmora, a onda ćemo započeti s rehabilitacijom te nakon šest sedmica vidjeti šta će se događati... Očigledno je da će s tenisom početi vrlo sporo˝, dodao je Nadalov doktor.

Prve procjene nakon povrede na Australian Openu govorile su o izbivanju s terena oko osam sedmica, što se pretvorilo u izgubljenu sezonu. Nadal je u martu ispao iz društva Top 10 prvi put nakon 2005., a sada se nalazi na 15. mjestu. Na ljestvici koja će biti obavljena nakon Roland Garrosa Nadala neće biti među 100 najboljih tenisera svijeta, a to mu se posljednji put dogodilo još kao 16-godišnjaku, 14. aprila 2003., kad se nalazio na 109. poziciji.