Na današnji dan 7. maja 1960. godine u Trebinju rođen je Sabahudin Dino Bilalović, legenda bosanskohercegovačke košarke.

Bio je član reprezentacije bivše SFRJ pred Svjetsko prvenstvo 1990. godine u Argentini.

Bhbasket podsjeća da je svojim partijama na turnirama pred Mundobasket ‘90, skrenuo je pažnju Dallas Mawericksa pa je tadašnji trener Richi Abato, koji je gledao turnir, bio izričit:

˝Uzeo bih samo Bilalovića i Komazeca˝, izjavio NBA trener.

Uslijedit će 1993. godina. Krvava! Gladna! Žedna! U opsadi Sarajevo, Bihać, Goražde, Srebrenica, Žepa...

Ipak, ratne 1993. godine prvi put Bosna i Hercegovina učestvuje na Eurosongu sa Fazlinom pjesmom „Sva bol svijeta“, Meho Kodro „dere“ mreže u španskoj Primeri, a Mirza Delibašić okuplja košarkašku reprezentaciju za prvi nastup na Eurobasketu…

Dok su građani Bosne i Hercegovine čekali u redu za hljeb i vodu, Kinđetovi momci s nezaboravnim Bilalovićem, rahmet mu duši, sportskoj su javnosti Evrope pokazali zašto je ovo zemlja evropskih klupskih prvaka – Bosne i Jedinstva Aide.

FIBA nam je iste godine otvorila vrata, a Sabahudin Bilalović, Mario Primorac, Samir Avdić, Senad Begović, Gordan Firić, Emir Mutapčić, Emir Halimić, Adis Bećiragić, Ilijas Mašnić i Samir Selesković su plasmanom na osmu poziciju ostvarili, pokazat će se kasnije, historijski rezultat.

U najtežim vremenima za Bosnu i Hercegovinu, na Eurobasketu 1993. godine u Njemačkoj Bilalović je bio najbolji strijelac Evropskog prvenstva. Latviji je ubacio 36 poena, Estoniji 29 poena, Hrvatskoj 28 poena… da bi završio kao prvi strijelac Eurobasketa sa prosjekom od 24,6 poena po susretu. Svojom dominacijom zainteresovao je NBA skaute koji su pratili Eurobasket tražeći kvalitet za najjaču ligu na svijetu.

Bilalović je preminuo 2003, u 43. godini usljed srčanih problema, dok je boravio sa porodicom na odmoru u Makarskoj.