Tim Ujedinjenih naroda koji istražuje zločine takozvane Islamske države u Iraku pronašao je "jasne i uvjerljive dokaze o tome da se krivična djela protiv Jazida mogu smatrati genocidom", kazao je čelnik istražne komisije u ponedjeljak.

Karim Khan priopćio je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da je tim koji je počeo istraživati 2018. godine identificirao i počinitelje "koji očito snose odgovornost za genocid nad Jazidima".

Jazidi su vjerska skupina čija se vjerovanja temelje na elementima nekoliko drevnih bliskoistočnih religija. Sljedbenici takozvane Islamske države Jazide smatraju ih štovateljima šejtana. 

Khan, britanski advokat koji će sljedeći mjesec postati tužitelj Međunarodnog krivičnog suda, rekao je da je namjera Islamske države bila "fizički i biološki uništiti Jazide i da se ta namjera očitovala u ultimatumu postavljenom u mnogim selima u Iraku - preobratiti se ili umrijeti."

Islamska država napala je područja Jazida na sjeveru Iraka 2014. godine, prisiljavajući mlade žene na ropstvo i prihvaćanje uloge "supruga" boraca, masakrirajući hiljade ljudi i raseljavajući većinu skupine od 550 000 ljudi. Godine 2016. godine, nezavisna istraživačka komisija Ujedinjenih naroda opisala je to kao genocid.