Prošlog avgusta 'New York Times' je objavio članak koji je prošao relativnio nezapažen jer je svijet bio zabavljen vijestima o pandemiji. U nizozemskom gradu Beek grupa od dvanaest lopova provalila je u Ratni muzej. Bilo je dva ujutro i, kao da se radi o kakvom akcionom filmu, stigli su u lažnom policijskom vozilu, obili vrata muzeja, razbili vitrine i odnijeli devet lutaka odjevenih u nacističke uniforme. Jedna od njih bila je ona koju je koristio lični kuhar Adolfa Hitlera, a druga je pripadala visokom SS oficiru.

Pljačka je trajala dvije kinute.

Također su iskoristili priliku i odnijeli još artefakata vojnika Trećeg Reicha čija je vrijednost 1,5 miliona dolara. Svi alarmi su se oglasili, ali policija nije mogla stići na vrijeme kako bi uhvatila lopove zbog barikade koju su postavili u blizini muzeja. Zanimljivo je da ovo nije bio izoliran događaj.

Od marta do danas u muzejima u Nizozemskoj i Danskoj dogodile su se još četiri krađe dragocjenih predmeta i, posebno, nacističkih predmeta. Posljednja je pljačka prijavljena u novembru kada je u muzeju na jugu Danske grupa kupina kriminalaca odnijela tri lutke u nacističkim uniformama.

Ko stoji iza svih ovih krađa? Direktori opljačkanih muzeja uvjeravali su novinare da misle da lopovi djeluju po nalogu kolekcionara koji su pokušali nabaviti rijetke predmete od nacista. Ono što istrage nisu do sada uspjele otkriti jeste je li riječ o određenoj grupi kradljivaca ili je to uzlazni trend u svijetu krađe umjetnina.

"Mel Magazine" istraživao je nedavno koliko su svi ti ukradeni artefakti vrijedni i važni i istraživao njihovu stvarnu cijenu na crnom tržištu. Jednostavna originalna SS uniforma, bez obzira na čin vojnika, imala bi vrijednost oko 29.000 eura. Hitlerov lični telefon, koji je 2019. prodat na aukciji za 200.000 eura, sada je stekao puno veću vrijednost. Poput puške FG 42, koju su koristili nacistički padobranci, a koja je vrijedila oko 143.000 eura, a sada procjene sugeriraju da joj je cijena oko 204.000 eura.

Koji je razlog rastućeg porasta zanimanja za sve vezano uz nacističke suvenire?

Jedan od razloga koje je naveo Bill Panagopulos, vlasnik aukcijske kuće u Marylandu, jest taj što je broj krivotvorina eksponencijalno porastao, proizvodeći na tržištu brojne lažne nacističke proizvode, što je dovelo do toga da su originali stekli mnogo veću vrijednost.

"Mnogo lažnog materijala i smeća dolazi iz Bugarske, Poljske, Ukrajine ili čak Pakistana", rekao je. "Neke od tih imitacija toliko su dobro krivotvorene da ih je vrlo teško razlikovati od originala."

Međutim, još jedna od posebnosti ovog tržišta je ta što se mnogi od ovih originalnih proizvoda prodaju po smiješno niskim cijenama ako dobro znate gdje potražiti i kome se obratiti. Teksaški trgovac Mike Morris u Njemačkoj je kupio je nekoliko nacističkih predmeta koji su bili budzašto. "Stavljam oglase u lokalne novine i dogovorim sastanke u hotelima", kaže on. "Platio sam im pivo a oni su mi donijeli cijele vreće s tim relikvijama".

U Njemačkoj postoji zakon koji zabranjuje nošenje bilo kojeg predmeta ili predmeta koji se odnosi na Treći Reich ili u kojem se pojavljuju svastike i nacistički simboli, stoga se mnogi građani odvajaju od ove vrste nacističkih suvenira bez ikakvog kajanja.

Policija u različitim zemljama i direktori opljačkanih muzeja vjeruju da pljački nacističkih artefakata stoji organizirani kriminal koji zapošljav profesionalne lopove, a koje pak plaćaju bogati kolekcionari raštrkani po cijeloj istočnoj Evropi, Rusiji, Bliskom Istoku i Aziji, navodi 'Mel Magazine' a evropske sigurnosne agencije ne vjeruju da postoji ideološka ili nostalgična motivacija. Motivacija je isključivo novac.