Na adresu Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica jučer je, 14. aprila 2023. godine, tokom ramazana, stigao dopis načelnika Vlasenice Miće Kraljevića u kojem traži da se smanji nivo jačine zvuka ezana zbog, kako je navedeno, nezadovoljstva stanovništva u tom gradu, objavila je N1.

U dopisu je, između ostalog, navedeno da se općini Vlasenica veliki broj građana žalio zbog velike jačine zvuka ezana.

To je bio, kako kažu, razlog da iz Općine Vlasenica apeliraju na smanjenje “jačine zvuka islamskog poziva na molitvu”.

Prema dostupnim podacima u Vlasenici je tokom Agresije na Bosnu u Hercegovinu ubijeno približno 2.800 Bošnjaka.

Za ratne zločine u Vlasenici i zloglasnom logoru Sušica do sada su pravosnažno osuđene samo tri osobe.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je 2005. godine Dragana Nikolića zvanog Jenki, komandanta logora Sušica, na dvadeset godina zatvora zbog ubistava, silovanja i mučenja bošnjačkih logoraša u ovom logoru.

Sud Bosne i Hercegovine na zatvorsku kaznu u trajanju od ukupno 40 godina osudio Predraga Bastaha, zvanog Car i Gorana Viškovića, zvani Vjetar. Na listi optuženih za ratne zločine u Vlasenici, između ostalih, je i Miroslav Kraljević zvani Mićo, načelnik općine Vlasenica.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je 2017. godine optužnicu protiv Kraljevića i još tri osobe za ratne zločine počinjene na teritoriji Vlasenice tokom 1992. i 1993. godine.

U optužnici se navodi da su Kraljević, tada komandir Specijalnog voda u Stanici javne bezbjednosti Vlasenica, i drugi optuženi, vršili progon bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi.

(Izvor: N1)