Univerzitet u Sarajevu je zaprimio dopis Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo kojim obavještavaju da je Vlada KS na 36. sjednici održanoj 12. augusta 2021. godine donijela Zaključak kojim se traži informacija o broju uposlenika koji nisu izvršili vakcinaciju protiv bolesti COVID-19.

Istim dopisom od Univerziteta u Sarajevu se traži informacija o broju uposlenika Univerziteta koji nisu izvršili vakcinaciju protiv bolesti COVID-19.

Za proces prikupljanja podataka potrebnih za dostavu navedene informacije kreirana je anketa za sve uposlenike Univerziteta u Sarajevu. Prema raspoloživim podacima anketu je ispunilo 74,8% uposlenika/uposlenica, a od tog broja njih 76,92% je obavilo vakcinaciju.

Univerzitet u Sarajevu je prikupljene podatke dostavio Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, a navedeni podaci su također potrebni Univerzitetu u Sarajevu pri planiranju organizacije nastavnog procesa u studijskoj 2021/2022. godini.

Iz Univerziteta podsjećaju da je pravo na obrazovanje osnovno ljudsko pravo te da će poduzeti sve da obezbijede što kvalitetnije obrazovanje svojim studentima vodeći računa o higijensko-epidemiološkim mjerama.