Teško je izabrati detalj kojim bi bilo ponajbolje započeti priču o životu i radu Bajruzina Hajre Planjca, vlasnika i generalnog menadžera Planjaxa, izdavačko-štamparske kompanije iz Bobara kod Tešnja. Možda bi bilo ponajbolje da to budu fakti njegovih zanimanja i radnih angažmana prije nastanka Planjaxa i njegovog rasta u štamparstvu i izdavaštvu.

Bajruzin Hajro Planjac rođen je 1961. godine. Poslije osnovne završio je Srednju metalsku, trgovačku, saobraćajnu i novinarsku školu. Diplomirao je menadžment na Fakultetu poslovne ekonomije, potom je magistrirao i doktorirao na fakultetu za menadžment. Poslovnu karijeru počeo je kao fizički radnik u Tehnici iz Zagreba, zatim je bio monter u Rafineriji nafte u  Bosanskom Brodu, pa bravar u Trudbeniku u Doboju, mašinbravar u Četvrtom septembru u Tesliću, muzičar u rok-grupi Atomski zvuk, menadžer na estradi, trgovački putnik – prodavač knjiga u Otokaru Keršovaniju iz Opatije i BIGZ-u iz Beograda. Bio je i oficir u Armiji RBiH, novinar u pisanim i elektronskim medijima, urednik, direktor, savjetnik, konsultant, univerzitetski profesor, glumac u TV seriji Viza za budućnost. Objavio je nekoliko desetina knjiga, mahom za djecu i omladinu. Prvu priču objavio je kao učenik u školskom listu Neven 1977, a prvu knjigu Djevojka i breza 1987. u izdavačkoj kući Otokar Keršovani iz Opatije.

Zastupljen je u brojnim antologijama i panoramama, udžbenicima i priručnicima za osnovnu školu i Pedagoški fakultet (predmet: Književnosti za djecu), kao i u lektiri. Djela su mu prevođena na engleski, njemački i arapski jezik. Nakon što se zasitio nasušnog hljeba u silnim firmama i asocijacijama, poželio je da bude sam svoj šef – poduzetnik, pa je u vlastitom dvorištu osnovao književnu zajednicu Studenac, koja je prerasla u grupaciju Planjax, u čijem sastavu danas posluje izdavačko-štamparska kuća Planjax komerc. Za kompaniju Planjax Bajruzinova kćerka Muamera Planjac, koja je i njegova nasljednica u spisateljstvu, kazat će: “Ljubav koja se njeguje decenijama evolvirala je u sve pore porodice Planjac. Prvi poklon, prvi oslonac, prva riječ, prvo slovo, prvi prijatelj, prva ljubav je – knjiga. S njom spavamo i budimo se, afirmišemo, popularizujemo, plačemo i smijemo se.  Svaka knjiga je posebna, samo svoja, vaša i naša. Ljubav je to i s ljubavlju vam izdajemo i štampamo nove knjige.”

KAPITALNA IZDANJA “PLANJAXA”

Uz niz izabranih djela istaknutih bh. književnika, među kojima je bio i Nedžad Ibrišimović, među kapitalna izdanja Planjaxa spada i Historija Bosne od 1788. do 1878., životno djelo naučno-istraživačkog rada prof. dr. Galiba Šljive. Poslije tridesetogodišnjih istraživanja u domaćim i stranim arhivima, dr. Galib Šljivo završio je naučni projekt pod gornjim naslovom, što je sve pretočio u 12 obimnih monografija na oko 7.800 strana teksta. Ustvari, to je historija Bosne i Hercegovine s kraja XVIII i u XIX stoljeću ispričana iz dana u dan i to sve na osnovu arhivskih dokumenata istraženih u zemlji i inostranstvu.

Ovo je najznačajnije, najvrednije i najobimnije djelo o burnom periodu naše domovine. Njegovo pojavljivanje bilo je znanstveni, društveni i kulturni događaj godine.

Objavljena su i dva izdanja biografskog leksikona Ko je ko u BiH sa skoro 5.000 biografija i fotografija ličnosti u BiH i iz dijaspore iz kategorija nauka, obrazovanje, kultura, umjetnost, ekonomija, privreda, politika, religija, mediji, muzika i sport.

Nedavno je objavljen komplet knjiga Bajruzina Hajre Planjca (Habetova koliba, Mirzin dnevnik, Tajne djedovog mlina, Manguparije Mutka genijalca, Bracikina družina, Pisac sa dva imena...) koje su ovog pisca učinile najtiražnijim i najčitanijim piscem za djecu i omladinu. Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine za prestižnu svjetsku nagradu u oblasti književnosti za djecu i mlade Astrid Lindgren 2021. nominirala je Bajruzina Hajru Planjca.

Treba istaći da je ovih dana iz štampe izašla knjiga Poezija iz aleje, u kojoj je zastupljeno tridesetak bh. autora čija se imena nalaze u Aleji pisaca i oni koji su povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava učestvovali na pjesničkom maratonu 21. aprila ove godine. 

“PLANJAX” GODIŠNJE ODŠTAMPA VIŠE OD 200.000 PRIMJERAKA KNJIGA

Kad napravi retrospektivu dosadašnjeg puta Planjaxa, Bajruzin Hajro Planjac kaže: “U periodu od 33 godine izrasli smo u jednu od vodećih kompanija ove vrste. Mi godišnje štampamo oko 200 hiljada primjeraka knjiga autora s kompletnog prostora BiH, stotinjak hiljada udžbenika, te pola miliona primjeraka Đerdana. Među našim partnerima su skoro sve vodeće firme u BiH. Ono čime se možemo pohvaliti jeste to što opstajemo u vremenu i prostoru koje nije dobro za knjigu koja se smatra robom druge vrste. Izdajemo i štampamo kartonsku ambalažu, poslovnu galanteriju – rokovnike, kalendare, etikete. Opstajemo i pozicionirali smo se na  tržištu u sam vrh.  Prije korone uz pomoć Razvojne banke instalirali smo moćnu četverobojnu mašinu, vrlo mladu i jednu od boljih u BiH. Vrijeme korone smo proveli radeći udžbenike za osnovne škole u BiH, čak smo nedostatak posla u koroni nadomjestili ovom mašinom s kojom radimo mnogo brže, jeftinije i kvalitetnije.”

Planjac je podigao i  monumentalni spomenik knjizi koji je lociran u krugu poslovnog zdanja Planjaxa. Zvanično otkrivanje spomenika desilo se 21. aprila 2021. u toku manifestacije Proljeće sa Planjaxom i u povodu šezdeset godina njegovog života. Planjac je u krugu svoje firme osnovao i Centar za obrazovanje odraslih EDUKA BH. To je jedina privatna školska ustanova u Zeničko-dobojskom kantonu ovlaštena od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ovog kantona za usluge prekvalifikacije, dokvalifikacije, stručnog usavršavanja i osposobljavanja za više od 100 zanimanja. EDUKA BH Tešanj ima ugovor o saradnji s više od 30 lokalnih firmi u kojima se stječu praktične vještine.