Iako je 5G mobilni širokopojasni standard uveden relativno nedavno, prve aplikacije za 6G tehnologiju već postoje u nekim državama – u Kini, SAD-u, Japanu i Južnoj Koreji. Prema podacima iz Open Signala, sve ove zemlje ipak još moraju prijeći dug put da bi u njima bila široko rasprostranjena pokrivenost 5G mrežom.

Među vodećim zemljama po dostupnosti 5G tehnologije, jedino su Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države odmakle u razvoju 6G tehnologije.

Ipak, procenti još nisu takve da bi se moglo slaviti. Tajvan je, naprimjer, na prvom mjestu po korištenju 5G tehnologije, a korisnici u ovoj zemlji povezani su na 5G mreži samo 28,1 posto vremena. Amerikanci tek petinu ukupnog vremena provedenog na mobilnim širokopojasnim mrežama provode na 5G vezi.

S druge strane, sve zemlje s najvećom dostupnošću 5G-a imale su gotovo potpunu pokrivenost 4G mrežnim uslugama u 2020. godini. Činjenica da kombinirani brojevi prelaze 100 posto ima smisla kada pogledate trenutne zahtjeve za 5G vezu. Budući da sve ovisi o 4G ili LTE+ tehnologiji, korisnici u ovom trenutku moraju biti povezani na 4G mrežu prije nego što mogu uspostaviti 5G vezu, iako je uvođenje samostalne verzije standarda već počelo u pojedinim zemljama.

Prva 4G usluga pokrenuta 2009. godine Oslu i Stockholmu. S druge strane, 5G je prvi put predstavljen 2019. godine. To objašnjava relativno nisku dostupnost 5G mreže čak i u zemljama koje prednjače u pokrivenosti 4G mrežom. 5G je "još u ranom životnom ciklusu i razvija se i poboljšava kroz tekuća ulaganja i inovacije". Čak i sa 6G patentnim prijavama, koje su već podnesene, najnovija mobilna širokopojasna tehnologija treba još mnogo vremena za razvoj. U prosjeku je za potpuno širenje novog tehnološkog standarda – od patenta do komercijalizacije – potrebno deset godina.

(Izvor: Statista.com)