Kraljica Elizabeta II u nedjelju će postati prvi britanski monarh koji je na prijestolju bio 70 godina, čime će početi godina njenog platinastog jubileja. 

Međutim, historijski datum neće biti obilježen velikom ceremonijom jer 95-godišnja kraljica godišnjicu očeve smrti tradicionalno provodi u privatnosti.

Njena vladavina započela je u dobi od 25 godina kada u zabačenom dijelu Kenije sa svojim suprugom princem Filipom saznala za smrt oca, kralja Đure VI.

Od tada je postala jedini konstantni akter u razdoblju brzih društvenih i političkih mijena, poglavar savremene Velike Britanije i živa veza s njenom poslijeratnom i carskom prošlošću.

Kraljica otputovala je 23. januara na svoje golemo imanje Sandringham na istoku Engleske tako da se ne očekuje da će biti njenih javnih istupa u nedjelju, u skladu s tradicijom.

No četiri dana svečanosti predviđena su za početak juna, uključujući vojnu paradu, muzički koncert, ulične proslave, masovni piknik i "platinasto puding takmičenje".

Izrađene su i posebne, prigodne kovanice kako bi se obilježila dosad nezabilježena godišnjica.

Na imanju Sandringhamu kraljica odsjeda u peterosobnoj kući Wood Farm, u kojoj je često boravio njen pokojni suprug nakon što se povukao iz javnog života 2017. godine.

Prema britanskim medijima, princ Filip je tamo svoje vrijeme provodio čitajući, slikajući i šetajući, u skromnijoj okolini, daleko od sluga i kraljevske pompe.

Imanje veliko 8.100 hektara, blizu sjeverne obale u okrugu Norfolk, kraljici je priraslo srcu. Često ga je koristio i kraljičin otac, Đuro VI, koji je ondje umro od raka pluća u 56. godini.

Imanje je također bila omiljena rezidencija njenog djeda, kralja Đure V, koji je također ondje umro, ali i Elizabetine prabake, kraljice Aleksandre.

Nakon Filipove smrti u aprilu prošle godine, kraljica se vratila javnom životu i službenim dužnostima, uključujući i primanje svjetskih vođa na samitu G7 u Cornwallu na jugozapadu Engleske.

No morala je usporiti na savjet svojih ljekara nakon što je u oktobru noć provela u bolnici i time izazvala zabrinutost javnosti.

Od tog momenta uglavnom je bila u dvorcu Windsor i tek nekoliko puta istupala u javnosti.

Posljednji je put to učinila prije više od mjesec u svojoj godišnjoj (snimljenoj) božićnoj poruci, kada je odala počast pokojnom suprugu, s kojim je u braku bila 73 godine.

Odmor

Samo su tri vladara u svjetskoj historiji vladala više od 70 godina.

Francuski "Kralj Sunce" Luj XIV vladao je 72 godine i 110 dana, od 1643. do 1715. godine. Kralj Tajlanda Bhumibol Adulyadej na prijestolju je bio 70 godina i 126 dana, tj. od 1946. do 2016. godine.

Ivan II, lihtenštajnski knez, vladao je 70 godina i 91 dan, od 1858. do 1929. godine.

Sandringham bi Elizabeti mogao pružiti malo odmora nakon skandala koji uključuje njenog drugog i navodno omiljenog sina, princa Andrewa, što je zasjenilo njen jubilej.

Kraljica mu je sredinom januara oduzela počasne vojne naslove i humanitarne obaveze, u vrijeme kada se Andrew suočava s tužbom za spolno uznemiravanje u SAD-u.

Tim je potezom zapravo uklonjen iz javnog života, a svrha je zaštiti kraljevsku porodicu od bilo kakvih štetnih otkrića i posljedica.

Princ Andrew snažno poriče optužbe, ali njegovom je ugledu naštetilo druženje s osuđenim seksualnim prestupnikom Jeffreyem Epsteinom i Ghislaine Maxwell.