Rat u Ukrajini ugrožava ključne zalihe pšenice u mnogim najnerazvijenijim zemljama svijeta. Među njima, zemlje u Africi i posebno na Bliskom istoku u velikoj su mjeri zavisne od uvoza pšenice iz Rusije i Ukrajine. Prema bazi podataka UN Comtrade, Benin i Somalija svu svoju pšenicu nabavljali su iz Ukrajine i/ili Rusije. Prema istim podacima, zavisnost Egipta iznosila je 82 posto.

Pad proizvodnje u Ukrajini očekuje se ove godine usljed ratnih aktivnosti i otežanih mogućnosti za sijanje i žetvu. S druge strane, Rusija je uvela zabranu izvoza proizvoda kao što je pšenica do kraja juna 2022. godine, što je navelo posmatrače da predviđaju nestašice i rast cijena na svjetskom tržištu.

Egipat i Somalija među zemljama su u kojima se pšenica tradicionalno koristi u nekim od najčešćih namirnica. Prema The Guardianu, nestašica hrane već se nazirala u ovoj potonjoj zemlji zbog ponovnog izbijanja sukoba i suše, što je dovelo do toga da međunarodne organizacije upozoravaju na opasnost od ozbiljne gladi čak i prije ruske invazije.

Ukrajina i Rusija su i među najvećim svjetskim izvoznicima drugih važnih namirnica. Otprilike dvije trećine globalnog izvoza ključnih proizvoda od suncokreta, poput ulja i stočne hrane, dolazi iz Ukrajine i Rusije.

(Izvor: Statista)