U godini koja je na izmaku, zbog okolnosti pandemije, mnoge historijski važne godišnjice skromno su obilježene i nisu dobile zasluženu pažnju.

Jedna u nizu godišnjica koje se vežu za sudbinsku 1990. godinu jeste osnivanje Muslimanskog omladinskog saveza, iz kojeg je kasnije nastala Asocijacija mladih SDA, koja predstavlja zasigurno najorganiziraniji podmladak političkih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Na Dan republike 29. novembra 1990. godine predsjednik SDA rahmetli Alija Izetbegović potpisao je odluku o formiranju MOS-a, a 22. decembra 1990. godine, na Dan JNA, održana je Prva Skupština MOS-a u tadašnjem Narodnom univerzitetu “Đuro Đaković”, današnji Bosanski kulturni centar u Sarajevu. MOS je u presudnim godinama uoči agresije i tokom rata odigrao važnu ulogu u organiziranju i djelovanju mladih ne samo u Bosni i Hercegovini nego na području cijele bivše Jugoslavije i dijaspore.

IDEJNO JEZGRO SDA

Kada čitamo historiju MOS-a, odnosno ko su bili njegovi osnivači i aktivisti, primjećujemo da su upravo te osobe imale historijske uloge tokom devedesetih godina 20. stoljeća, ali su i danas istaknuti dio stranke i društva. Većinu članova činili su potomci “Mladih muslimana” i osobe koje su te vrijednosti privukle, što je učinilo MOS idejnom jezgrom SDA.

Alijino vizionarstvo i liderstvo pokazuje se 30 godina poslije, kada Asocijacija mladih SDA predstavlja snažan motor unutar strukture i organa stranke, što se jasno vidi kroz njezin rad i rezultate izbora.



Svaka ozbiljna stranka ulaže mnogo napora u svoj podmladak i međusobno povezivanje srodnih stranaka kroz zajedničke projekte njihovih podmladaka, što je priprema za efikasnije obavljanje zaduženja koje dolaze s godinama.

Asocijacija mladih SDA zadnjih nekoliko godina uspjela je obnoviti pokidane ranije veze s omladinskim ograncima članica grupacije evropskih narodnih stranaka i drugih političkih organizacija u Evropskoj uniji, ali je ostvarila i kontakte u okviru omladinskog ogranka Organizacije islamske konferencije, što je obećavajući proces koji mladima daje nužno iskustvo, praksu te umrežavanje, što će im olakšati budući rad.

Aktuelni sastav Asocijacije mladih SDA, koji predvodi Haris Šabanović, svoj je rad organizirao kroz niz odbora koji se bave konkretnim pitanjima i izazovima. Bez obzira na uvjete pandemije, Predsjedništvo Asocijacije mladih redovno se sastaje, a zadnji susret bio je u Mostaru kao podrška probosanskim snagama na izborima. Raniji susret bio je u Banjoj Luci uoči lokalnih izbora, što je bio znak podrške Bošnjacima u manjem bh. entitetu, a 29. augusta Asocijacija mladih organizirala je sjednicu u Zenici, odakle su poručili da Dan povelje Kulina bana zaslužuje da bude državni praznik.

Kao što je MOS imao članove i ogranke izvan Bosne i Hercegovine, u domovinskim zemljama i dijaspori, tako članovi Asocijacije mladih SDA imaju priliku da kroz Odbor za međunarodnu saradnju uspostave intenzivne odnose s bošnjačkim zajednicama u domovinskim zemljama i dijaspori. Kao što je MOS osnovan uoči popisne 1991. godine, tako nas u 2021. godini očekuju popisi stanovništva i izazov obnavljanja bošnjačkog identiteta od Slovenije do Makedonije.

TAMO GDJE JE JAKA ASOCIJACIJA MLADIH, POLITIČKE ALTERNATIVE NE USPIJEVAJU

Mnoge analize pokazuju da u općinama u kojima je stabilna i jaka Asocijacija mladih unutar SDA “alternativni politički projekti” nisu uspjeli zabilježiti značajnije rezultate, što dokazuje presudni značaj vrijednosti kojima raspolaže Asocijacija mladih.

To je razumljivo jer je upravo Asocijacija mladih najbliža mlađoj populaciji koja je organizirana kroz kulturne, sportske, rekreativne, ekološke i mnoge druge organizacije te najbolje prepoznaje potrebe mladih.

S druge strane, proces digitalizacije naglo je intenziviran u okolnostima pandemije, što predstavlja ogroman izazov za klasično vođenje izbornih kampanja. Upravo mladi imaju rješenja, odnosno znanja i vještine za digitalno političko komuniciranje u kampanji i izvan nje.

Naravno, mladi su najčasniji i najčistiji dio društva, pa samim time i političke scene, a ko prepozna njihove potrebe i radi na realizaciji njihovih zahtjeva pridobit će njihovu podršku.

Kao što je MOS okupljao članove i aktiviste koji su porodično i ideološki bili vezani za “Mlade muslimane”, tako isto Asocijacija mladih treba okupljati mlade aktiviste sa sličnim vrijednostima koji su vrlo uspješni NVO i studentski aktivisti i koji imaju godine volonterskog rada i međunarodnog iskustva. Takva Asocijacija mladih garant je povratka SDA u svoje ideološko i vrijednosno ishodište, što će glasači svakako prepoznati.

Ovaj proces nužan je za SDA jer mnogi konkurentni politički projekti svoje članove, glasače, aktiviste, a posebno mlade najviše pridobijaju na ideološkoj matrici na kojoj je osnovana SDA. U poređenju s drugim strankama u Bosni i Hercegovini, SDA ima daleko najbrojniji i najorganiziraniji podmladak, što jeste prednost, ali i obaveza da se radi više i bolje.

Najveći kapacitet Asocijacije mladih svakako su studenti od Malezije preko Turske do Amerike s kojima je potrebno iznaći model aktivnosti koji će ih vezati za domovinu tokom njihovog studija i prvih profesionalnih angažmana. Na taj način njihov povratak u domovinu neće biti traumatičan i imat će pripremljen teren, kontakte, projekte...

Zbog navedenih činjenica, Asocijacija mladih treba se izboriti za svoj bolji položaj unutar stanke, a s druge strane, potrebna joj je podrška i davanje prostora od starijih kolega jer na mladima stranke ostaju.