Društvo | 18.11.2021.

Dan sjećanja

Na Memorijalnom groblju održana molitva za poginule i nestale branitelje Vukovara

Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje obilježava se svake godine u znak sjećanja na pad grada 18. novembra 1991. godine pod kontrolu okupacionih snaga srpskih paravojnih formacija i tadašnje JNA. Opsada i bitka za Vukovar trajala je tri mjeseca, od 24. augusta do 18. novembra 1991. godine. Grad, koji je do pada u ruke JNA pretvoren u ruševinu, branilo je blizu 1.800 pripadnika hrvatskih snaga. Linija odbrane bila je duga deset kilometara

R. I.

Hiljade građana iz Hrvatske i inostranstva, delegacije predvođene hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, premijerom Andrejom Plenkovićem i Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom Sabora, prisustvovalo je danas polaganju vijenaca i molitvi za poginule i nestale branitelje Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Polaganju cvijeća ove godine je prisustvovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Molitvu je predvodio monsinjor Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i mitropolit, u zajedništvu s više biskupa i svećenika iz katoličkih nadbiskupija i biskupija.

Molitva i polaganje cvijeća su dio obilježavanja 30. godišnjice pada Vukovara 1991. godine nakon opsade snaga tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih formacija. I ovogodišnji program je održan pod motom „Vukovar - mjesto posebnog domovinskog pijeteta“. Nakon molitve i polaganja cvijeća, održana je i svečana euhastirija koju je predvodio monsinjor Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

Bivši vukovarski branitelji i državni vrh Hrvatske prethodno su predvodili Kolonu sjećanja u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi. Dostojanstvena povorka krenula je ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, putem kojim su bježale izbjeglice 1991. godine. Put od 5,5 kilometara učesnici kolone su prešli za oko dva sata.

U večernjim satima, Dunavom će biti pušteni upaljeni lampioni koji simboliziraju ubijene i nestale hrvatske branitelje.

Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje obilježava se svake godine u znak sjećanja na pad grada 18. novembra 1991. godine pod kontrolu okupacionih snaga srpskih paravojnih formacija i tadašnje JNA. Opsada i bitka za Vukovar trajala je tri mjeseca, od 24. augusta do 18. novembra 1991. godine. Grad, koji je do pada u ruke JNA pretvoren u ruševinu, branilo je blizu 1.800 pripadnika hrvatskih snaga. Linija odbrane bila je duga deset kilometara.

U bitkama je poginulo između 2.900 i 3.600 osoba. Prema podacima vukovarske bolnice, stradala su 1.624 civila i pripadnika Hrvatske vojske, a ranjeno je 1.219 osoba. Više od 22.000 prijeratnih stanovnika ostalo je bez domova i protjerano je.

Vukovar je, sedam godina nakon pada, mirno reintegriran. U gradu u kojem je prije rata živjelo više od 44.000 stanovnika, sada ih je nešto više od 27.000.

Odlukom Vlade Hrvatske, 18. novembar obilježava se kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Hadžije iz BiH klanjale džumu u Haremi-šerifu

Propao pokušaj uzurpacije vakufa od strane Srđana Mandića i Ambasade Austrije

Za 'Marš mira 2022' trenutno prijavljeno 1.700 učesnika

Šumski požar prijeti drevnom gradu Inka Machu Picchuu