Današnje ime The New York Times je dobio 1857. Novine su ispočetka izlazile svakim danom osim nedjeljom, ali su za vrijeme američkog građanskog rata, kao i većina drugih vodećih novina, dobile i nedjeljno izdanje.

Godine 1896. kupio ga je A. S. Ochs, koji je proširio vrsnu vanjskopolitičku rubriku, dodao nedjeljni magazin i sedmični finansijski podlistak te uveo poznati slogan na naslovnici “All the News That’s Fit to Print”.

Prestiž novina znatno je porastao nakon kreativnog izvještavanja o potonuću Titanica 1912. (s ekskluzivnim izvještajem o posljednjim radioporukama s broda), a međunarodni ugled list je potvrdio izvještavanjima za dvaju svjetskih ratova.

Tradicionalno podržava demokrate, do 1970-ih sporadično i liberalne republikance.

Godine 1971. našao se u središtu kontroverze vezane za objavljivanje članaka o tzv. Pentagon Papers, tajnoj vladinoj studiji i dokumentima o američkom sudjelovanju u Vijetnamskom ratu. Tom je prilikom Vrhovni sud potvrdio da američki Ustav štiti objavljivanje takvih članaka iako vlada izvore može proglasiti tajnom.

Početkom 21. stoljeća prosječan tiraž The New York Timesa iznosio je 1.100.000 primjeraka.

Vjerovatno prvi članak o Bosni i Hercegovini The New York Times objavio je još 1880. godine u kojem govori o otporu Bošnjaka Austro-Ugarskoj okupaciji u kojem se pitaju kakav je to moral i svijest ljudi koji okrećući glavu od relanih činjenica, iako znaju da ne mogu slomiti Austro-Ugarsku ipak se bore.

Značajna je bila uloga ovoga lista i njegovog izvještavanja o Agresiji na Bosnu i Hercegovinu, što je doprinijelo da svijet sazna za patnje našeg naroda i za strašan teror i zločine koji su u Bosni i Hercegovini počinjeni. “Za hrabro i temeljito izvještavanje o uništenju Sarajeva i barbarskih ubojstava u ratu u Bosni i Hercegovini” novinar The New York Timesa John F. Burns dobio je Pulitzerovu nagradu 1993. godine.

Zbog novih trendova i izražene digitalizacije poslovanja i NYT morao je prilagoditi poslovanje novim tehnologijama tako da danas ima više od tri milona pretplatnika za digitalno izdanje, ali ipak još se čvrsto drže i starog dobrog papira.