Na UNESCO-ovoj Listi zaštićene svjetske kulturne baštine Bosna i Hercegovina ima tri upisana dobra: područje Starog mosta Starog grada Mostara, Most Mehemd-paše Sokolovića u Višegradu te nekropole stećaka.

Osim toga, na tentativnoj listi dobara koje zemlja može nominovati u narednom periodu, nalazi se još osam dobara iz Bosne i Hercegovine. Dobra iz Bosne i Hercegovine koja se trenutno nalaze na tentativnoj listi jesu prirodno graditeljska cjelina Jajca, Sarajevo - jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti - trajno otvoreni grad, historijsko urbano područje Počitelj, prirodno i urbano područje Blagaj, prirodno i historijsko područje Blidinje, prirodno i historijsko područje Stolac, pećina Vjetrenica, prašuma Perućica, te Jevrejsko groblje u Sarajevu.

Osim zaštitete kulturnih i prirodnih bogatstava, uvršatvanje na listu UNESCO-a privlači turiste iz cijeloga svijeta; ono što je na UNESCO-ovoj listi sigurno vrijedi vidjeti, a to nije zanemariva činjenica i trebala bi biti podstrek da još kulturnih i prirodnih dobara kandidujemo za Listu svjetske baštine UNESCO-a.