"Na osnovu povratnih informacija koje smo imali u proteklih nekoliko sedmica, postalo mi je jasno da imamo obavezu da učinimo više kako bismo osigurali ravnotežu i pristup široko prihvaćenim informacijama iz medicinske i naučne zajednice o Covid-19", rekao je izvršni direktor i osnivač Spotify Daniel Ek.

Među najavljenim mjerama jeste uvođenje linkova u sve svoje podcaste u kojima se spominje Covid, a koji će korisnike usmjeravati na činjenične i znanstveno prikupljene informacije. Efikasnu mjeru "u narednim danima" obećava švedski milijarder. Spotify je u nedjelju objavio i svoja pravila korištenja te kaže da "testira načine" da bolje signalizira kreatorima podcasta "šta je prihvatljivo", ali otvoreno ne spominje mehanizam sankcija ili isključivanja.

Neil Young je bio taj koji je bio začetnik pokreta protiv švedske kompanije, tražeći od nje da prekine gostovanja kontroverznog, ali široko slušanog američkog voditelja Joea Rogana, jednog od njaslušanijih podcasta na Spotifyju prošle godine. Rogan, čiji je ugovor potpisan sa švedskom grupom prošle godine procijenjen na 100 miliona dolara, optužen je da je obeshrabrio vakcinaciju među mladima i da se zalagao za korištenje nedozvoljenog tretmana, ivermektina, protiv koronavirusa.

Više od 200 američkih zdravstvenih radnika nedavno je oglasilo alarm nakon što je u svoju emisiju primio doktora kojeg antivakseri veoma cijene, Roberta Malonea. Pošto nije uspio da pobjedi, Neil Young je prošle sedmice proveo svoju prijetnju. Spotify je isprva bio zadovoljan time što je izrazio "žaljenje" zbog odlaska američko-kanadske zvijezde, čijem je gestu aplaudirao šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Spotify je postao mjesto za potencijalno smrtonosne dezinformacije o Covidu. Laži se prodaju za novac”, optužio je Neil Young. U tom procesu, još jedna kultna pjevačica s milionima pretplatnika, Kanađanka Joni Mitchell, najavila je da se povlači s platforme. Istovremeno, na društvenim mrežama rođen je pokret odjavljivanja na Spotify. Britanski princ Hari i njegova supruga Meghan Markl - koji su potpisali ugovor sa platformom vrijedan 25 miliona dolara - rekli su u nedelju da su izrazili "zabrinutost".

Neil Young, kao dijete bio je žrtva napada poliomijelitisa od kojeg je cijeli nosio čuvao posljedice, branio se od svake želje za cenzurom u vezi sa Covid-19. “Učinio sam to jer duboko u svom srcu nisam imao drugog izbora”, napisao je.