On je jedan od onih koji je znao! Znao je još prije rata u Sloveniji da se Jugoslavenska narodna armija ideološki transformirala u udarnu pesnicu četništva. Artiljerija jugovojske i četničke kame pripremale su se za pokolj svega što nije srpsko u zemlji zlatnih ljiljana. Talijan je znao. I zato samoinicijativno s nekolicinom oficira koji su napustili Jugoslavensku armiju pristupa organizaciji bosanskohercegovačke odbrane. Ilegalno godinu i po priprema i organizira Patriotsku ligu, embrion Teritorijalne odbrane BiH, piše Slobodna Bosna 7. juna 1992. godine.

“Ako nekoga treba izdvojiti od ogromnog broja boraca, komandira grupa, koordinatora, od nekoga ko se svim srcem opredijelio za odbranu Sarajeva, i reći da je branio, brani i da će odbraniti Sarajevo, onda je to on – Mustafa Hajrulahović, komandant sarajevskih teritorijalaca. U glavnom gradu zemlje ljiljana znan kao Talijan”, govori Rasim Dupljak, načelnik Regionalnog štaba TO.

Otkud Krajišnik Talijan, pitala je Slobodna Bosna u julu 1992, u vrijeme kada se vode borbe za Sarajevo, a Talijan odgovara: “Završio sam u Italiji specifičnu školu za diplomate i trebalo je da postanem konzul u Bariju. No, onda je došlo do toga da sam proglašen muslimanskim fundamentalistom.”

“Ko Vas je time proglasio”, pita dalje Slobodna Bosna: “Četnici. Ja sam jasno izražavao svoje opredjeljenje za samostalnu, suverenu Bosnu i Hercegovinu, za emancipaciju muslimanskog naroda. Moje opredjeljenje bilo je da se vratim u Bosnu i Hercegovinu. Znao sam šta se sprema. Ovaj scenarij je pripremljen unazad godinu dana, postoje dokumenti o tome.”

Talijanovi momci, piše Slobodna Bosna, na prvim linijama kao amanet čuvaju poruku svog komandanta: “Mi smo svoji na svome, mi smo svjesni toga da nemamo rezervne zemlje, rezervnog naroda, mi smo prinuđeni da se branimo, ovo je borba za opstanak.”

“Bosna i Hercegovina nam je cilj! Bosna i Hercegovina je naša država. Mi ne želimo ni Srbiju ni Hrvatsku. Ne želimo da živimo onako kako smo živjeli, pod jarmom nečega, ne! Jedna prava republika omogućit će svima normalan život”, govorio je Talijan.

Mustafa Hajrulahović Talijan priključuje se krajem ljeta 1991. godine snagama koje su se spremale za najavljenu agresiju i koje su ponijele najveći teret na početku odbrane od Agresije na državu Bosnu i Hercegovinu. Uspio je na početku rat ujediniti sve patriotske snage u Teritorijalnu odbranu Sarajeva, čiji postaje komandant. Formiranjem Armije RBiH imenovan je za prvog komandanta Prvog korpusa Armije RBiH.

Mustafa Hajrulahović rodio se u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine. U rodnom gradu završio je srednju školu. Mornaričku vojnu akademiju završava s odličnim ocjenama, a nakon toga pohađa školu za pomorskog diverzanta. Preciznije rečeno, postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu. Kao najbolji među diverzantima, postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona, a nešto kasnije i kapetan korvete.

Preminuo je od posljedica srčanog udara 8. marta 1998. godine u Hamburgu. Ukopan je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.