Benito Mussolini, izvorni tvorac fašizma i talijanski diktator, pokušavao je svoj uticaj koji je imao u Italiji proširiti na druga područja kojima je vladao. Nastojanje da se dodvori muslimanima Sjeverne Afrike manje je poznata strana tog diktatora, a sve je radio kako bi sam sebe proglasio zaštitnikom islama.

Nakon Mussolinijevog dolaska na vlast, Kraljevina Italija nije bila kolonijalna sila poput Britanije i Francuske. Jedna od rijetkih kolonija koje je Italija kontrolirala bila je poznata kao Talijanska Libija, područje koje je danas uglavnom pod kontrolom moderne libijske države. Iako se Italija suočila s nemirima lokalnog stanovništva zbog njihove želje za nezavisnošću do početka 1930-ih, Italija je imala manje-više potpunu kontrolu nad tom regijom.

U nastojanju da pokuša potpuno smiriti regiju Mussolini je shvatio da mora učiniti nešto što bi ga pokazalo u povoljnom svjetlu muslimanskom narodu kojim je vladao. Da bi se to postiglo, iako je Mussolini bio pobožan kršćanin, nastojao je dobiti kakvu prestižnu muslimansku titulu sve kako bi pokazao ljudima kojima je vladao da se bavi njihovom vjerom.

Kako je držao pod kontrolom današnju Libiju, Mussolini je izjavio da je naslijedio autoritet halife. Time je Mussolini dobio pravo da samom sebi dodijeli titulu "Zaštitnika islama". Ovaj naslov je dodatno ozakonjen njegovim pravom na "Mač islama", još jednom počasnom titulom koju mu je dao Iusuf Keriscm, vođa Berbera koji je bio naklonjen talijanskoj okupaciji Sjeverne Afrike.

Svečanost dodjele "Mača islama" Mussoliniju  nije išla po planu. Kako bi dodatno projicirao svoju moć i predanost nad svojim muslimanskim podanicima, Mussolini je planirao fotografiranje nakon što mu je dodijeljena ova titula. Ali mnoge slike sa svečanosti bile su neupotrebljive jer nisu prikazale diktatora u dobrom svjetlu. Jedna od rijetkih slika koja je prikazana javnosti bila je ona, uveliko obrađena, kako bi se sa nje uklonio jedan od Mussolinijevih pomagača koji mu drže konja.

Nakon početne ceremonije, Mussolini je također prodefilirao glavnim gradom Libije, Tripolijem, kako bi dodatno učvrstio svoj status među ljudima kojima je vladao u sjevernoj Africi.

Tokom ove parade, talijanski diktator potvrdio je narodu Libije da će zadržati "mir, pravdu, dobrobit i poštivanje Poslanikovih zakona".

Nakon što je ta demonstracija moći okončana, mač je odnesen u Italiju gdje je bio izložen u Mussolinijevoj ljetnikovcu gdje je ostao do 1943. godine kada su pripadnici talijanskog pokreta otpora zauzeli i opljačkali njegovu rezidenciju. Od tada je sudbina mača ostala misterija.