Muslimani širom svijeta obilježavaju ramazan, mjesec posta. Ipak, mnogi muslimani ovaj sveti mjesec dočekuju u vrlo teškim uvjetima, javlja Anadolu Agency (AA).

Među onima koji u mjesec ramazan ulaze u teškim životnim uvjetima i suočeni s ratom su i muslimani iz Idliba u Siriji.

Uprkos tome, muslimani su se proteklih dana mogli vidjeti kako kupuju namirnice na tržnici, postavljenoj među zgradama uništenim u napadima sirijskog režima Bashara al-Assada.

Brojni civili u Idlibu dočekuju ramazan daleko od svojih domova i suočavaju se s finansijskim poteškoćama zbog visoke nezaposlenosti uzrokovane 11-godišnjim građanskim ratom u Siriji.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika.

Turkiye i Rusija su u martu 2020. godine dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja.

Zbog napada režimskih snaga iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice u proteklih pet godina godine izbjeglo blizu dva miliona Sirijaca.