Organizacije muslimanske zajednice u Belgiji najavile su da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava da ospori odluku o zabrani načina na koji muslimani kolju životinje što podrazumijeva i zabranu načina klanja kurbana koju je odobrio belgijski Ustavni sud. Ovo je jedno od najtežih pitanja za muslimane diljem Evrope koji slijede tu tradiciju donesenu iz zemalja svog porijekla.

Formula koju zahtijeva muslimanski običaj, da životinja mora biti pri potpunoj svijesti u trenutku klanja, u suprotnosti je sa strogim evropskim zakonodavstvom o klaonicama prema kojem  životinja prethodno mora biti uspavana.

Nekoliko zemalja EU, među kojima su Austrija, Slovenija, Danska ili Island, Norveška ili Švicarska, zabranile su ovu praksu na dijelovima svoje teritorije, pravdajući to problemima s higijenom.

U Belgiji je također klanje kurbana zabranjeno u Flandriji i Valoniji, ali u gradu Bruxellesu postoji posebno izuzeće od ove zabrane u slučaju Bajrama, iako ga je obavezno obaviti u klaonici. Kurban se tako u tom gradu ne može klati u kućama kao što je uobičajeno u zemljama u kojima žive muslimani. Političke stranke koje upravljaju glavnom belgijskom regijom podijeljene su zbog ovog pitanja i nisu se uspjele dogovoriti na ovaj ili onaj način.

Belgijska islamska zajednica žalila se belgijskom Ustavnom sudu na zabrane koje su nametnule dvije regije, a presuda Visokog suda potvrdila je da su zakoni koji zabranjuju ovu praksu u skladu s Ustavom, uzimajući u obzir prethodnu odluku Suda Evropske unije iz Luksemburga koji precizira da zakonodavstvo Zajednice jasno nameće potrebu omamljivanja životinje prije klanja.

Izvršni odbor muslimana Belgije (EMB) i Vijeće za koordinaciju islamskih institucija Belgije (CIB) najavili su da će se zbog ovog zakona žaliti Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR) sa sjedištem u Strasbourgu, "maksimalnom čuvaru ljudskih prava" i tenmeljnih sloboda u Evropi u nadi da će „ovaj Sud učiniti pobjedu razuma nad ovom temom kojom dominiraju emocionalne reakcije".

Predstavnici muslimana u Belgiji smatraju da "vladavina prava ne smije podleći sve većem političkom i društvenom pritisku populističkih pokreta koji vode simboličnu bitku protiv ranjivih manjina diljem Europe".