Istraživanje je otkrilo pad prosječnog broja spermatozoida po ejakulaciji od 59 posto između 1973. i 2011. godine - s 337,5 miliona na samo 137,5 milijuna. Komentirajući pad, glavni autor studije Hagai Levine rekao je da su "rezultati prilično šokantni... ovo je golem javnozdravstveni problem ispod radara koji je stvarno zanemaren".

Govoreći dalje, Levine je upozorio da "na kraju možemo imati problema i s reprodukcijom općenito. To može biti izumiranje ljudske vrste". Kao što je navedeno u istraživačkom radu, ekonomski i društveni teret muške neplodnosti visok je i u stalnom je porastu. Istraživači savjetuju da je "zbog značajnih implikacija na javno zdravlje ovih rezultata hitno potrebno istraživanje uzroka ovog kontinuiranog pada".

Istraživanja plodnosti bila su u prošlosti kritizirana jer nisu uzela u obzir metode uzorkovanja ranijih studija, navodeći također varijablu promjene laboratorijskih metoda. Istraživači u ovom slučaju ipak kažu da su takva pitanja uvažena - uzimajući u obzir uzorke u kojima je korištena ista metoda brojanja, bili su prihvatljive veličine i nisu uključivali muškarce za koje se zna da imaju problema s plodnošću.

(Izvor: Statista)