Centralna svečanost tradicionalne vjersko-kulturne manifestacije "Musalla 2022" održana je danas na Musalli sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu u Sanskom Mostu.

Džuma-namaz na Musalli je predvodio i hutbu održao izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ.

Kako je navela agencija MINA, obraćajući se prisutnim vjernicima, Smajlović je kazao da je dužnost čuvati i učestvovati u sjećanju na važne događaje te se osvrtati na pretke koji su ostavili brojna dobra za sve ljude.

"Bosna i Hercegovina je mjesto gdje žive dobročinitelji. Na takve vrijedi skrenuti pažnju i od takvih događaja uzeti pouku. Tako su čestiti branili vrijednosti i gradili hajrate. Svi trebaju dati svoj doprinos za vjeru i ummet", poručio je Smajlović.

Manifestacija "Musalla" spomen je na prvi susret Bošnjaka s islamom, koji je na ove prostore donio sultan Mehmed Fatih. Na lokalitetu Musalle, Mehmet Fatih je sa svojom vojskom obavio džuma-namaz, neposredno nakon bitke za kamengradsku tvrđavu, što je označilo dolazak islamske civilizacije, kulture i načina života na ove prostore.

"Dolaskom sultana Mehmeda Fatiha na ove prostore, zavladao je mir Bosnom i Hercegovinom. S ovog okupljanja nosimo dvije poruke. Prva je da su muslimani braća gdje god se nalazili. Druga poruka je da će Bošnjaci do Sudnjeg dana pamtiti svoje dobrotvore i ljude koji su činili dobro, ali svakako biti obazrivi prema neprijateljima", kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sanski Most Mirza ef. Žerić.

Manifestacija "Musalla" značajna je kako za vjernike, Islamsku zajednicu, ali i Bosnu i Hercegovinu, na što je ukazao i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

"Naša institucija, naša vlada stoji iza ovih manifestacija, to je naša dužnost i naš zadatak. Mi u našim velikanima moramo tražiti uzore, kako bi bili još jači i jedinstveniji", izjavio je Ružnić.

Centralnoj svečanosti ovogodišnje manifestacije prisustvovali su brojni gosti, predstavnici vjerskog, političkog i kulturnog života, među kojima i ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin.

Ambasador Girgin je tom prilikom istakao da su ovakve ceremonije važne za prisjećanje na zajedničku historiju.

"Ova manifestacija je prilika da se prisjetimo naše zajedničke historije koja nas je spojila i koja čini naše zajedništvo. Glavna poruka je naše jedinstvo, da smo okupljeni, s istim ciljem. To nas čini jačim", kazao je Girgin te dodao:

"Ove godine, nakon duže pauze i vojni orkestar 'Mehter' je učestvovao na svečanosti. 'Mehter' je jedan od najstarijih vojnih orkestara u svijetu. Današnjom svečanošću podsjećamo na uspomenu na sultana Mehmeda Fatiha", rekao je turski ambasador.

Prije džuma-namaza, upriličen je i defile bajraktara iz svih sanskih džemata, a tradicionalno, održan je i izbor najljepšeg bajraka i najljepše okićenog bajraktara.

Ibro Sekić iz Bužima bajraktar je koji svake godine dolazi na manifestaciju.

"Dok sam živ, dolazit ću ovdje. Manifestacija nas zbližava, ujedinjuje i nadam se da će i na mlađima ostati ova tradicija", poručio je Sekić.

Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj, jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku. Nalazi se pod zaštitom države, a krase je originalni mihrab i minber iz 15. vijeka i jedina je aktivna musalla na prostoru Balkanskog poluostrva