Lugo, grad u srcu španske pokrajine Galicije, ludo je zaljubljen u košarku. Breogán je njegov ponos. Poznata ekipa koja je praktično cijelo posljednje desetljeće provela zakopana u drugoj ligi, bila na granici gašenja zbog finansijskih problema, vratila se na velika vrata.

Oni su ove sezone veliko otkriće Endesa lige. Večeras će, u četvrtfinalu Kupa Kralja igrati protiv madridskog Reala, u 21.30. David protiv Golijata, samo što ovaj put ne puca iz praćke, nego Molotovljevim koktelom rođenim u Bihaću.

Prošlog ljeta, rukovodstvio kluba izašlo je na tržište kako bi sklopili ekipu iako su bili svjesni da su veoma limitirani malim budžetom. To je ekipa sa najmanjim budžetom u Endesa ligi, sa jedva dva i po milijuna eura. Kako bi postali konkurentni, doveli su nekoliko novih igrača, kao što su Kanađanin Trae Bell-Haynes ili Austrijanac Rašid Mahalbašić. Međutim, Džanan Musa bio je najpoznatije ime ali najveća nepoznanica.

Veoma mlad je otišao u NBA, igrao je za Brooklyn Netse, da bi prošlu sezonu završio u Anadolu Efesu, gdje je unatoč skromnoj minutaži bio prvak Eurolige. Sjajan talent koji je pomalo blijedio. Ali Musa se ponovo igrački rodio u Lugu, gdje je postao jedan od najboljih igrača Španije, trenutno treći strijelac Endesa lige. Trebao mu je klub da ga pokrene i našao ga je. Musa je večeras najveći adut u meču protiv Madriđana.

“Sa 22 godine Musa je trebao ekipu u kojoj bi mogao obnoviti karijeru, a Breogánu drugačiji igrač s kojim bi se mogao vratiti u elitu. Veza je savršena i mislim da će uvijek biti zahvalan timu i navijačima", objašnjava Tito Díaz, danas generalni menadžer, bivši igrač i bivši trener tima iz Luga. Dodaje kako Musa uživa u Lugu, u klubi i gradu u kojem vlada, kako kaže, "balkanska atmosfera".

Grad uživa u sjajnoj sezoni svog tima i danas na njegovim ulicama nećete naći naći navijača koji se ne smije ili koji tvrdi da klub ne može pobijediti Real.

“Lugo je košarka, a Breogán je sportski i društveni fenomen. Ali ovo je mali grad bez industrije. Ekipa uvijek živi na rubu i težimo budžetu koji nam daje stabilnost i ostanak u Endesa ligi. Kup je nagrada za sve što su navijači prošli posljednjih godina”, kaže Díaz.