Američki predsjednik Joe Biden sastao se sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Tel Avivu prošlog mjeseca. Deseci hiljada artiljerijskih granata od 155 mm, hiljade komada municije za uništavanje bunkera i 200 bespilotnih letjelica kamikaza - samo su neka oružja i municija koju je Izrael tražio od SAD-a od početka rata u Gazi, piše Haaretz.

Interni dokument Pentagona koji je prošle sedmice otkrio Bloomberg detaljno opisuje zahtjeve koje je krajem oktobra podnio "visoki izraelski čelnik". Popis također uključuje 2.000 Hellfire laserski navođenih projektila za Apache topovnjače i 36.000 metaka od 30 mm municije za njegove topove.

Izraelski helikopteri Apache neprekidno djeluju od ranih sati sedmog oktobra, blisko pomažući kopnenim snagama u Pojasu Gaze i na libanskoj granici. Prema dokumentu, projektili i municija već su isporučeni izraelskoj vojsci.

Izrael je također zatražio 3.000 raketa M141 za razbijanje bunkera koje se ispaljuju s ramena, koje je izradio Nammo Talley Defense i koje mogu probiti do 20 cm betona. 1800 njih već je isporučeno krajem oktobra. Izrael je također zatražio 400 granata iz minobacača 120 mm. Također na izraelskom popisu, prema Bloombergu, nalazi se 200 dronova Switchblade 600 za bombardiranje koje je napravila američka firma AeroVironment. Ovi dronovi imaju domet od 40 km, više od 40 minuta leta i kombinaciju kamera i infracrvenih senzora.

The Switchblade, koji je također isporučen ukrajinskoj vojsci – opremljen je bojevom glavom temeljenom na američkom projektilu Javelin, a može pogoditi oklopna vozila, bunkere i trupe. Prema Breaking Defenseu, američka vojska naručila je više od 100 takvih dronova za vlastitu upotrebu u oktobru, što navodi na pretpostavku da trenutno nema dostupnih dronova u skladištima.

Dokument potvrđuje da će Izraelu biti vraćene dvije baterije Iron Dome koje je prodao američkoj vojsci – koja je na kraju izabrala drugačiji sistem – kao i 312 presretača Tamir. Baterije su otpremljene u Izrael morem.

Najkontroverznija municija je 57.000 granata od 155 mm, od kojih je barem dio poslan iz zaliha američke vojske u Izraelu za Evropu, za ukrajinske ratne napore. Grupe za ljudska prava kao i palestinski zvaničnici kritikovali su upotrebu topova u gusto naseljenom Pojasu Gaze. Nedostatak granata je problem koji se ponavljao u raznim sukobima u Izraelu i širom svijeta. Međutim, prošlog jula izraelsko ministarstvo odbrane i Elbit potpisali su ugovor vrijedan stotine miliona dolara za isporuku desetaka hiljada granata.

U međuvremenu, Demokrati u kongresu su sve oprezniji zbog nedostatka transparentnosti Bidenove administracije u vezi sa javnom objavom prodaje oružja Izraelu – što je u suprotnosti s informacijama koje je sama objavila o sličnoj prodaji Ukrajini. Administracija se također zalaže za zaobilaženje zahtjeva za obavještavanje Kongresa koji se odnose na sve druge zemlje koje primaju vojna sredstva. U isto vrijeme napori da se Izraelu osigura 14 milijardi dolara hitne pomoći stopirani su zbog političkog zastoja u Washingtonu.