Ratni zločinac Ratko Mladić prebačen je u nedjelju iz pritvorske ćelije u Scheveningenu u jednu civilnu bolnicu. U njoj je boravio nekoliko dana, a sada se nalazi u zatvorskoj bolnici. Njegov sin Darko Mladić rekao je za Novosti da Mladić ima upalu pluća, vodu u plućima i srčanu slabost.

“Za tu srčanu slabost ne znamo zbog čega se pojavila i da li je možda proteklih dana imao neki blaži infarkt. Nismo još dobili o tome nikakve nalaze”, izjavio je Darko Mladić. “Jedino nam je usmeno, telefonom, saopšteno da mu je rađen ultrazvuk srca i dato obećanje da će nam svi ti nalazi biti dostavljeni. Inače, prije nekoliko dana smo tek dobili medicinske rezultate za koronu, koju je preležao početkom augusta.”

Mladićev sin tvrdi da je njegovom ocu zdravstveno stanje dramatično pogoršano od maja ove godine.

“U teškoj je situaciji i čini mi se da je životno ugrožen. On više ne može sam da funkcioniše i neophodna mu je tuđa njega”, rekao je Darko Mladić. “Ne može više ni da se kreće, samo sjedi i leži. Kad smo se ranije čuli dva puta nedjeljno preko videopoziva, on jedva izdrži pola sata da sjedi dok razgovaramo.”

Mladićeva rodbina i srpski mediji objavili su da se Ratko Mladić, otkako je uhapšen i zatvoren 2011. godine, suočio s nizom različitih zdravstvenih problema i oboljenja. Uz spomenutu koronu, upalu pluća i vodu u plućima, tvrde da je imao nekoliko blažih moždanih udara, da je preživio infarkt, da ima visok pritisak, šum na srcu, da je operirao tumor na debelom crijevu, da je liječen od anemije, da ima povišen šećer, probleme s bubrezima, da mu je desna ruka djelomično oduzeta, da se lahko zamara, da više ne može ići u šetnje itd.

Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora za zločine genocida (počinjenje, planiranje, poticanje, naređivanje, podržavanje), zločine protiv čovječnosti (progoni, istrebljenja, ubistva, deportacije i nehumana djela) i za ratne zločine (ubistva, teroriziranje, protupravni napadi na civile, uzimanje talaca).