Usain Bolt možda jeste najbrži čovjek na svijetu svih vremena, ali jeste li se ikada zapitali koliko je on brz u poređenju s najbržima iz životinjskog carstva?

Koristeći se podacima iz časopisa BBC Science Focus, Statista je uporedila rekordne brzine i skokove vrhunskih sportista s nekim od najbržih životinja.

U svom najboljem izdanju Usain Bolt mogao je dostići brzih 44,72 km/h, polažući time pravo na titulu najbržeg čovjeka na svijetu. Međutim, gepard, nasuprot tome, može postići maksimalnu brzinu od 114,50 km/h, nadmašujući Bolta skoro 2,5 puta.

Osvajač brojnih olimpijskih zlatnih medalja Michael Phelps mogao je plivati ​​200 metara slobodnim stilom za otprilike 1,42 minuta, što je jednako brzini od oko 7,6 km/h. Međutim, sabljarka može preći 200 metara za približno 10 sekundi!

Zamislite da postavite rekord za najbrže vrijeme maratona od 2 sata 1 minut i 39 sekundi, samo da bi vas noj nadmašio trčeći više nego dvostruko brže? Kenijski trkač na duge staze Eliud Kipchoge postavio je nevjerovatan standard za ljude, ali ovi brojevi sveukupno samo potvrđuju da se ljudi teško mogu porediti s najboljima u životinjom svijetu.

(Izvor: Statista)