U Konferencijskoj ligi, novom takmičenju UEFA-e, Bosnu i Hercegovinu su u prvom pretkolu predstavljali Sarajevo, Velež i Široki Brijeg. 

Kada je riječ o plasmanu u drugo kolo, iznenađujuće, Bosna i Hercegovina će imati samo dva predstavnika i to ekipu mostarskog Veleža, te banjalučkog Borca, koji nakon ispadanja iz kvalifikacija za Ligu prvaka svoj put nastavlja u Konferencijskoj ligi.

Naime, nakon što je ekipa Sarajeva prije sedam dana u Moldaviji odigrala 0:0 sa predstavnikom ove zemlje Milsamiem, sinoć su na stadionu Asim Ferhatović Hase iznenađujuće poraženi sa 0:1, čime su okončali svoj ovosezonski evropski put. 

S druge strane, fudbaleri Širokog Brijeg u prvom meču pobijedili su ekipu Vllaznie iz Albanije sa 3:1, što se činilo kao značajna prednost pred revanš. Ipak, predstavnik Bosne i Hercegovine ubjedljivo je poražen sa 3:0, što je također kao i za koševski tim značilo rano opraštanje od "Evrope".

Jedini klub koji je uspio odbraniti čast bosanskohercegovačkog fudbala u prvom kolu jeste mostarski Velež, koji je kao i u prvom meču odigranom na Grbavici pobijedio ekipu Colereina iz Sjeverne Irske sa 2:1. 

Ovom pobjedom, Mostarci su obezbijedili susret sa jednim od najtrofejnijih grčkih klubova, atinskim AEK-om.

Zainimljivo je da Mostarce i Atinjane veže ime Dušana Bajevića, koji u Mostaru, odnosno Atini važi za fudbalsku legendu.

Prva utakmica između Veleža i AEKA igra se narednog četvrtka na stadionu Grbavica.