U sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto 2022” održana je promocija knjige „Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka”, autora Seada Husića.

- Radi se zapravo o petoj rukopisnoj knjizi Muharema Kurtagića, u kojoj su sabrane ljubavne pjesme. Ovo je prva knjiga ove vrste kada govorimo o rukopisnoj građi Muharema Kurtagića, koji je zadužio akademsku i društvenu zajednicu, a nema ni blizu taj status koji bi trebao imati. On je sabrao najmanje 50 hiljada stihova, dok se za ostalih 50 hiljada misli kako su nestali u vihoru Drugog svjetskog rata – rekao je autor knjige Sead Husić.

Husić smatra kako je došlo vrijeme da se Kurtagić ponovno vrati na svjetlo dana i predstavi široj javnosti.

- Pisanje knjige je trajalo četiri godine, prvi moj susret s ovom građom naslanja se na prijepis doktora Vinka Žganeca te rukopisne građe koja se nalazi na Harvardu. Najzanimljiviji dio ovoga je da sam prošle godine uspio doći do fotokopije rukopisne građe iz Matice hrvatske u Zagrebu, čime sam ispunio uvjet da ova knjiga bude kritičko izdanje – kazao je Husić, dodavši kako se nada da će ova knjiga pomoći valorizaciji i afirmaciji lika i djela Muharema Kurtagića.

Jedan od promotora knjige, profesor Nusret Omerika rekao je kako ova knjiga govori o kulturnoj baštini Bošnjaka na ovim prostorima.

- Ono što je karakteristično za studiju kolege Husića je to da je on obradio petu rukopisnu zbirku Muharema Kurtagića. Tih pet knjiga je na univerzitetu Harvard našao profesor Mirsad Kunić prilikom svog boravka i istraživanja o bošnjačkoj usmenoj pjesmi.

Prema njegovim riječima, bošnjačka usmena lirska pjesma prepoznatljiva je u europskoj i svjetskoj književnosti, ali nije još dovoljno istražena.

- Veliki broj rukopisa i pjesama nalazi se u različitim arhivama i muzejima širom svijeta, a nadam se kako će se u budućnosti pronaći dovoljno želje kako bi se pozabavili ovim pitanjem i da ta građa dođe u ruke čitatelja – zaključio je Omerika.