Rijetkost je saznati detalje operacija Mossada, o njima se nikada ne objavljuje ništa službeno, a još se manje zna ako nisu dobro okončale. Mosaadove akcije uglavnom su dio tajnog vječnog rata između Izraelaca i Iranaca a prije nekoliko dana ispisano je novo poglavlje u tom sukobu. Riječ je otmici iranskog generala raspoređenog na dužnost u Siriji.

Moćna obavještajna agencija zadužena za izraelske misije u inozemstvu u Izraelu pokrenula je "odvažnu i složenu operaciju" kako bi pokušala dobiti informacije o tome gdje se nalazi pilot Ron Arada, zarobljen u Libanu prije 35 godina ali „nije prošlo dobro, to je bio neuspjeh", izjavio je šef Mossada David Barnea prema informacijama koje je objavila izraelska televizija.

Izvori koje je konzultirao list Haaretz potvrdili su da je ova misija izvršena "na različitim poljima" i požalili što „konačno nismo dobili očekivane informacije.“

Premijer Naftali Bennet bio je taj koji je objavio da se desila operacija, taj ultrakonzervativac nije dao previše detalja, kazao je samo da je bila riječ o "složenoj, opsežnoj i odvažnoj operaciji".

Što je Mossad radio da bi pronašao Arada? Arapski mediji otkrili su operaciju u Siriji i Libanu. List Rai al-Youm tvrdi da su izraelske službe otele iranskog generala u Siriji i prebacili ga u jednu zemlju u Sjevernoj Africi na ispitivanje i kasnije pustili na slobodu.

Kanal Al Arabiya također je izvijestio o aktivnostima Mossada u gradu Nabi Sheet u Libanu, gdje su izraelski agenti obavili DNK testiranje na zakopanom tijelu kako bi ispitali mogućnost da je to Arad. Nisu postigli očekivani rezultat.

Pilot je zarobljen 16. oktobra 1986. godine kada mu je avion oštećen tokom bombardiranja Libana. Dva pilota uspjela su skočiti iz aviona, ali Arad je završio u rukama šiitske milicije, a kasnije je prebačen u iranske ruke. Tokom prve dvije godine zatočeništva poslao je tri pisma i dvije fotografije kao dokaz da je živ ali trag mu je trajno izgubljen 1988.

Izrael je pokrenuo brojne operacije kako bi ga pokušao locirati, pa je čak ponudio 10 miliona dolara nagrade, ali bezuspješno. U zajedničkom izvještaju Mossada i vojske zaključeno je 2016. da je pilot najvjerojatnije umro 1988. godine, piše Haaretz.

Iran nije ostao nijem na akciju jevrejske države i, kako tvrde mediji u Iranu ali i u Izraelu, na otmicu svog generala odgovorio je pokušajem atentata na izraelske poslovne ljude na Kipru. Matan Sidi, Bennetov glasnogovornik, osudio je pokušaj atentata na milionera Teddyja Sagija kazavši da je to bio "teroristički napad" Islamske Republike.

David Ben Gurion, premijer i jedan od osnivača Izraela, stvorio je Mossad 1949. godine, godinu nakon uspostave države. Cilj je bio jamčiti sigurnost zemlje na neprijateljskom Bliskom istoku, a služba je od prvog dana bila uspješna zahvaljujući direktnoj povezanosti jevrejskih zajednica u svakoj od zemalja regije. Već  72 godine neprestano djeluje i postala je ključna u tajnom ratu koji Izrael vodi sa svojim najvećim regionalnim neprijateljem Iranom.