Premijer Australije Scott Morrison u petak je najavio slanje modernog oružja Ukrajini, kao i borbena oklopna vozila Bushmaster proizvedena u njegovoj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći na konferenciji za novinare u Jamisontownu u Novom Južnom Velsu, Morrison je rekao da Australija šalje dodatnu vojnu podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije.

"Mi ne šaljemo sam molitve, mi šaljemo naše oružje, šaljemo našu municiju, humanitarnu pomoć, pancire i sve ove stvari. Također ćemo poslati naša oklopna vozila, naše Bushmastere", rekao je novinarima.

Morrison je dodao da njegova zemlja šalje oružje transportnim avionima C-17 kako bi se uvjerila da će stići tamo i podržati ukrajinske snage.

Odluka o slanju vojne pomoći donijeta je nakon zahtjeva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tokom njegovog obraćanja australskom parlamentu u četvrtak da se obezbijedi moderno oružje.

Morrison je rekao da je također obavijestio Zelenskog o dodatnih 25 miliona američkih dolara vojne podrške.

Australija je do sada najavila 86,7 miliona američkih dolara vojne podrške Ukrajini.

Također planira uvesti dodatnu carinu od 35 posto na uvoz iz Rusije i Bjelorusije kao dio sankcija zbog rata u Ukrajini.

Zabrana ruske nafte i drugih energenata stupiće na snagu 25. aprila, navodi Morrison.